6 Δεκέμβριος 2017, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 11:50

Από την ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν οι εγκέφαλοι 17 εκατ. μωρών!

  • Από την ατμοσφαιρική ρύπανση κινδυνεύουν οι εγκέφαλοι 17 εκατ. μωρών!
    (Φωτ.: EPA / Rolex Dela Pena)

Περίπου 17 εκατ. μωρά σε ολόκληρο τον κόσμο κινδυνεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς οι περιοχές στις οποίες ζουν οι ρύποι ξεπερνούν κατά έξι φορές τα επιτρεπόμενα όρια. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF, στην πλειονότητά τους –δηλαδή πάνω από 12 εκατ. άτομα– ζουν στη νότια Ασία. Η οργάνωση, μάλιστα, χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να δείξει τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας.

«Οι ρύποι δεν βλάπτουν μόνο τους πνεύμονες των βρεφών που βρίσκονται σε ανάπτυξη, μπορούν να βλάψουν μόνιμα τους εγκεφάλους τους που βρίσκονται επίσης σε ανάπτυξη, και ως εκ τούτου το μέλλον τους», επισημαίνει ο διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ. Επιπλέον, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται στενά με το άσθμα, την πνευμονία, τη βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά το όριο επιφυλακής είναι εν δυνάμει επιβλαβής για τα παιδιά, και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Τα ευρήματα σχετικά με τη σύνδεσή της με την ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν είναι ακόμα οριστικά, αλλά «υπάρχει οπωσδήποτε λόγος ανησυχίας», δήλωσε ο Νίκολας Ρις, συντάκτης της έκθεσης της UNICEF, και συμπλήρωσε: «Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν μια καλής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους».