27 Νοέμβριος 2013, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Οκτώβριος 2014, 16:33

Κρητικό σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια

  • Κρητικό σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια

Ένα γευστικό παραλήρημα που μας έρχεται από την Κρήτη είναι το σφουγγάτο με απάκι και τσιμούλια.

ΥΛΙΚΑ
  • Ένα βαθύ πιάτο τσιμούλια ή σταχάκια, βρασμένα για 5-6΄
  • 200 γρ. κρητικό απάκι
  • 3-4 αυγά
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Καθαρίζουμε και βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 5-6΄ τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  2. Κόβουμε λεπτές φέτες το απάκι, ροδίζουμε με λίγο λάδι τα τσιμούλια ή τα σταχάκια και το απάκι με δροσερό κρεμμυδάκι, προσθέτοντας λίγο πιπέρι.
  3. Χτυπάμε τ’ αυγά, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, και μόλις πάρει χρώμα η κάτω μεριά του σφουγγάτου, μ' ένα καπάκι το γυρίζουμε από την άλλη.
  4. Αν θέλουμε, αλείφουμε το σφουγγάτο με ξινή μυζήθρα και συνοδεύουμε με σουρωτό γιαούρτι.

Απάκι Κρητικό χοιρινό μαριναρισμένο με ξίδι και καπνισμένο με καπνό από αρωματικά φυτά της Κρήτης. 
Τσιμούλια ή σταχάκια Χορταρικά από φυλλαδάκια ή νέα φύλλα που βγαίνουν, μετά που θα κοπούν τα λάχανα, ή άγρια χόρτα που μαζεύονται «τσιμπητά» πριν να βγάλουν το άνθος.

Πηγή: i-create.gr