6 Δεκέμβριος 2017, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 10:09

Στις 20:00 η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

  • Τουρκία: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν τις προϋποθέσεις για ειρήνη
    Υπερορθόδοξοι Εβραίοι στο Μουσείο Πύργου του Δαβίδ, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή μετά τη διαρροή της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει απόψε, στις 20:00 ώρα Ελλάδας, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πολλών ηγετών στη Μέση Ανατολή που τον προέτρεψαν να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, αναίρεσε μια πολιτική των ΗΠΑ που ακολουθείται εδώ και δεκαετίες!

Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους και τον οποίο επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ντόναλντ Τραμπ θα γνωστοποιήσει την απόφασή του με διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ θα δώσει την εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά δεν θα ορίσει το χρονοδιάγραμμα για αυτή, αφού αναμένεται να πάρει «χρόνια», κατά την ίδια πηγή. Ο ρεπουμπλικάνος θα ταχθεί στο ίδιο διάγγελμα υπέρ της λύσης των δύο κρατών, εάν συμφωνούν οι ηγέτες του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο.

Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει στην αναγνώριση, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία για νέα ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους ηγέτες των Παλαιστίνιων, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 και προσαρτήθηκε κατόπιν, να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.