6 Δεκέμβριος 2017, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 08:47

Το ΚΑΣ άναψε πράσινο φως για περιηγητικές διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

  • Το ΚΑΣ άναψε πράσινο φως για περιηγητικές διαδρομές στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης

Μια σειρά διαδρομών περιήγησης που θα συνδέουν σημαντικά μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, καθώς και μικρής κλίμακας εργασίες και μελέτες άμεσης προτεραιότητας για την προστασία και ανάδειξη αρκετών μνημείων από αυτά που θα προσεγγίζουν οι επισκέπτες μέσω των προτεινόμενων διαδρομών, πήραν σήμερα το «πράσινο φως» από τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την προμελέτη διαχείρισης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2014-2020 (lnterreg).

«Στόχος του έργου είναι η τουριστική προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής, μέσα από τη δημιουργία μιας καινοτόμου προσέγγισης, η οποία θα προβάλλει τους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους σαν έναν ολοκληρωμένο θεματικό προορισμό, συμβάλλοντας παράλληλα στην αποκατάσταση, προστασία και διαχείριση ιστορικών και πολιτιστικών χώρων της διασυνοριακής περιοχής», είπε μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση η Έλενα Κουντούρη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΠΚΑ), αναφερόμενη στο διασυνοριακό πρόγραμμα, μέρος του οποίου αφορά την Αμφίπολη.

Ως προς τις διαδρομές, προτάθηκαν τρεις ενότητες. Η πρώτη αφορά μια διαδρομή μήκους περίπου 200 μ. που θα ξεκινάει από την πύλη του αρχαίου τείχους κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης και θα καταλήγει στον κυκλικό προμαχώνα, η οποία θα δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι μπαίνουν σε μια αρχαία πόλη. Η δεύτερη διαδρομή, μήκους περίπου 1 χλμ., θα συνδέει το βόρειο τείχος με την αρχαία γέφυρα, προσφέροντας μια περιήγηση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στον ποταμό Στρυμόνα, καθώς και σ' ένα ιδιαίτερο ιστορικό τοπίο, όπου συνέβησαν πολλά και σημαντικά γεγονότα, όπως η μάχη μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων τον 5ο αι. πΧ. Τέλος, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει «πυρήνες» περιπάτου στη χριστιανική ακρόπολη, καθώς και σε περιοχές πιο πρώιμης εποχής, όπως η ελληνιστική οικία και το συγκρότημα του Γυμνασίου, ένα από τα σπουδαιότερα στην περιοχή, που κατασκευάστηκε πιθανότατα στο τέλος της κλασικής εποχής και λειτούργησε ως και τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.

Το έργο δεν αφορά το μνημείο στον λόφο Καστά, το οποίο θα στερεωθεί, θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί μέσω άλλου προγράμματος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η προμελέτη «πέρασε» με τις παρατηρήσεις της διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.