5 Δεκέμβριος 2017, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2017, 18:59

ΕΠΟΝΑ και Αρμενική Νεολαία για επίσκεψη Ερντογάν: Να τεθούν οι πάγιες θέσεις μας για τη Γενοκτονία

  • ΕΠΟΝΑ και Αρμενική Νεολαία για επίσκεψη Ερντογάν: Να τεθούν οι πάγιες θέσεις μας για τη Γενοκτονία
    Ένας ο θύτης, τρεις οι γενοκτονίες: Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι της Ανατολής (φωτ.: Γιάννης Μαραζιώτης για το pontos-news.gr)

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής σε συνεργασία με την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος, στις 29 Νοεμβρίου 2017, εξέδωσαν και επέδωσαν κοινή επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας από τον υπουργό Νίκο Κοτζιά «να φανεί συνεπής με τις δεσμεύσεις του αναφορικά με το θέμα της προώθησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά τα λεγόμενα θα απευθυνθούν προς τον καθ’ ύλην αρμόδιο αποδέκτη!».

Όπως τονίζεται στην επιστολή, οι δύο φορείς είχαν στείλει κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον ΥΠΕΞ, τον Μάρτιο του 2016, όταν είχε επισκεφτεί την Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Με την επιστολή μας αυτή υπενθυμίζαμε το προφανές. Ότι η Τουρκία "οικοδομήθηκε" πάνω στο αίμα των προγόνων μας Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, που ζούσαν στις πατρογονικές τους εστίες και συστηματικά γενοκτονήθηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ως πανεπιστημιακός διδάσκαλος ότι η άρνηση της διάπραξης Γενοκτονίας αποτελεί την έσχατη και πιο αποκρουστική τακτική για την ολοκλήρωση και συγκάλυψη του ειδεχθέστερου αυτού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει η ΕΠΟΝΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι είχε λάβει απαντητική επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμιζε ότι «είναι αυτονόητο το υπουργείο Εξωτερικών, με κάθε κατάλληλη ευκαιρία, να προβάλει τις ελληνικές θέσεις για τις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων…».  


Η απάντηση Κοτζιά σε ΕΠΟΝΑ (για να δείτε ολόκληρη την επιστολή κάντε κλικ στη φωτογραφία)

Συνεχίζοντας η ΕΠΟΝΑ, εκφράζει την ελπίδα ότι «οι θέσεις αυτές θα διατυπωθούν, επιτέλους, έχοντας ως αποδέκτη την ίδια την Τουρκία. Προσβλέπουμε ότι η ελληνική πολιτεία θα αρθρώσει επίσημα αυτό που για δεκαετίες αναβάλλει, να ζητήσει την απόδοση ευθυνών για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των αυτοχθόνων ιστορικών χριστιανικών λαών που ζούσαν στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας». Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την επίσημη τοποθέτηση της ΕΠΟΝΑ και της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. 


Ο αριθμός πρωτοκόλλου για την παράδοση της κοινής επιστολής ΕΠΟΝΑ-Αρμενικής Νεολαίας
στο ΥΠΕΞ ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν