6 Δεκέμβριος 2017, 10:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2017, 09:27

Στέλιος Καζαντζίδης - Γιώργος Λιάνης: 32 χρόνια φιλίας σε ένα βιβλίο

  • Στέλιος Καζαντζίδης - Γιώργος Λιάνης: 32 χρόνια φιλίας σε ένα βιβλίο
    Από αριστερά: Μανώλης Καραντίνης, Άννα Παπαδημητρίου, Γιώργος Λιάνης, Ηρώ Σαΐα, Μαρία Γράμψα (φωτ.: Γιώτα Βαζούρα)

Τι ήταν λοιπόν ο Καζαντζίδης; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο επιχειρεί να απαντήσει ο Γιώργος Λιάνης στο έργο του Στέλιος Καζαντζίδης: Η Φωνή, η Ψυχή, η Ζωή του (εκδόσεις Άγκυρα), το οποίο όμως δεν είναι ούτε βιογραφία, ούτε αγιογραφία του σπουδαίου Έλληνα τραγουδιστή, όπως τόνισε ο συγγραφέας. Χθες έγινε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο θα εμφανιστεί στις προθήκες των βιβλιοπωλείων τη Δευτέρα, μία ημέρα πριν από το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στο Παλλάς.

Λιάνης: Ουσιαστικά αποτελεί μια μεγάλη δική μου προσπάθεια να καταγράψω τη συλλογική και εθνική όραση γύρω από το φαινόμενο «Καζαντζίδης».

«Καθώς ο καιρός περνούσε και η “φτωχομάνα” σπάραζε μέσα στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ένα πρόσωπο ανέβαινε σταθερά και μεσουρανούσε. Κι αυτό το πρόσωπο ήταν του Στέλιου Καζαντζίδη. Αναπνέαμε όλοι μας μέσα στο οξυγόνο της φωνής του. Για τους περισσότερους από εμάς η αγάπη για τον Καζαντζίδη ήταν θρησκευτική υπόθεση. Αν υπήρχε μία μαγνητοταινία, οι μοναδικές φωνές που θα περνούσαν στην αιωνιότητα, θα ήταν η δική του και του Μάνου Κατράκη. Η φωνή του ήταν ήδη ένα άγαλμα κι όλοι καταθέταμε στεφάνια σ’ αυτό».

Το παραπάνω απόσπασμα περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη, το οποίο κυκλοφορεί με την ευγενική χορηγία του Δημήτρη Μελισσανίδη. Όπως είπε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο επιχειρηματίας τον είχε ακούσει να μιλάει σε μια διάλεξη για τον Στέλιο Καζαντζίδη. Όταν τελείωσε, τον ρώτησε πώς και γνώριζε τόσα πολλά για τον σπουδαίο τραγουδιστή. Του απάντησε ότι είχε υπάρξει φίλος του για 32 χρόνια. «Μου πρότεινε, λοιπόν, όλα αυτά να τα βάλω σε ένα βιβλίο. Μέσα σε έξι μήνες κάθισα και το έγραψα και αποφάσισα να το εκδώσω στην Άγκυρα, έναν εκδοτικό οίκο που γνώριζα από μικρός, μιας και με τα βιβλία του γαλουχήθηκα», τόνισε ο Γιώργος Λιάνης.

Για τις ανάγκες της έκδοσης αξιοποιήθηκαν και μαρτυρίες φίλων και ανθρώπων που είχαν την τύχη να ζήσουν από κοντά τον Στέλιο Καζαντζίδη. «Ήταν ένα ψηλό βουνό γεμάτος χαράδρες. Ένας άνθρωπος ο οποίος, αν και διέθετε το χρυσό λαρύγγι, έψαχνε να ζήσει με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη φωνή του», συμπλήρωσε ο συγγραφέας, και υπογράμμισε ότι όλες τις γυναίκες τις ζωής του τις πέρασε από το «τεστ του ψαρέματος». Δεν υπήρξε κάποια που ήταν μαζί του και δεν της άρεσε ή δεν γνώριζε από ψάρεμα.

Μια μεγάλη μουσική εκδήλωση με δωρεάν είσοδο
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου, εκτός από την Άννα Παπαδημητρίου των εκδόσεων Άγκυρα, ήταν και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και μαέστρος Μανώλης Καραντίνης και οι ερμηνεύτριες Ηρώ Σαΐα και Μαρία Γράμψα. Και οι τρεις καλλιτέχνες θα βρίσκονται την επόμενη Τρίτη στο Παλλάς. Εκεί θα γίνει και η δεύτερη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου, ενώπιον κοινού που θα μπορέσει να δει δωρεάν τη μουσική παράσταση, «αυτό θα ήθελε άλλωστε και ο ίδιος ο Στέλιος Καζαντζίδης», σχολίασε ο Γιώργος Λιάνης. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Δημήτρης Μανιάτης, Κώστας Μπαλαχούτης, Γιώργος Κακουλίδης και Λευτέρης Παπαδόπουλος.

«Έκπληξη» της τελευταίας στιγμής στο μουσικό αφιέρωμα στον Στελάρα ο Αντώνης Ρέμος.

Τις σπουδαίες επιτυχίες του Καζαντζίδη θα ερμηνεύσουν και οι: Γιώργος Μαργαρίτης, Θέμης Αδαμαντίδης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ηρώ Σαΐα, Χρήστος Μάστορας, Μαρία Γράμψα Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μανώλης Καραντίνης, τη σκηνοθεσία έχει κάνει η Σοφία Σπυράτου, στην παρουσίαση ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Στις πρώτες σειρές των καθισμάτων αναμένεται να βρεθούν η χήρα του Στέλιου Καζαντζίδη, Βάσω, αλλά και η 92χρονη νονά του, Μαρία. «Αν ζούσε σήμερα ο Καζαντζίδης θα ήταν 86 ετών. Η νονά του ήταν μόλις 6 ετών όταν τον βάφτισε. Και αυτό γιατί η μητέρα του όταν ήταν έγκυος είχε δει ένα όνειρο με την Παναγία που της έλεγε πως το παιδί που κυοφορούσε έπρεπε να το βαφτίσει Στέλιο μια παρθένα. Και έτσι έγινε», κατέληξε ο Γιώργος Λιάνης.

Γιώτα Βαζούρα

  • Το pontos-news.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης στο Παλλάς. Η διανομή των δελτίων για τη δωρεάν είσοδο γίνεται από σήμερα, από τα ταμεία του θεάτρου.
Εκδηλωσεις
ΤΡΙΤΗ12
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2017
19:30
Θα παρουσιαστεί και το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη «Στέλιος Καζαντζίδης: Η φωνή, η ψυχή, η ζωή...