5 Δεκέμβριος 2017, 12:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2017, 12:50

Πλειστηριασμοί αύριο σε ειρηνοδικεία-φρούρια και με «φίλτρο» από τις τράπεζες

  • Πλειστηριασμοί αύριο σε ειρηνοδικεία-φρούρια και με «φίλτρο» από τις τράπεζες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Μέρα πλειστηριασμών πλέον η Τετάρτη και αύριο τα ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα θα θυμίζουν φρούρια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια σαν αυτά που σημειώθηκαν πριν από μία εβδομάδα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, με ΜΑΤ και πολίτες να έρχονται κυριολεκτικά στα χέρια.

Την Τετάρτη στα ειρηνοδικεία θα γίνουν 142 πλειστηριασμοί. Μεταξύ των ακινήτων, επαγγελματικοί χώροι και οικόπεδα με τιμή εκκίνησης από 180.000 έως 4,5 εκατ. για οφειλές από 712.000 έως 100,7 εκατ. ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν… στριμώξει στη γωνία την κυβέρνηση αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα μικρής αξίας. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι «αστοχίες» οι τράπεζες βάζουν φίλτρο στους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι αύριο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών, είναι προγραμματισμένοι τέσσερις πλειστηριασμοί ακινήτων που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ένας ακόμη που αφορούσε νομικό πρόσωπο και συγκεκριμένα το πλοίο «Κεντέρης» αναβλήθηκε για τις 10 Ιανουαρίου, ενώ ένας δεύτερος που αφορούσε οφειλή νομικού προσώπου ρυθμίστηκε.

Η ομαλοποίηση των πλειστηριασμών, που έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2018. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα εκπλειστηριαστούν ακίνητα για οφειλές εκατομμυρίων. Οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν την αποχή τους μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, ενώ οι συμβολαιογράφοι Αθήνας, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσων αποφάσισαν να συμμετέχουν κανονικά – ο σύλλογός τους καλύπτει το 67% των πλειστηριασμών που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Μέχρι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, οι οποίες άλλωστε συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς το Σάββατο. Η βασικότερη αλλαγή αφορά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία θα ισχύσει αρχικά γι’ αυτούς που θα κάνουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο το 2018. Σταδιακά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα επεκταθεί και σε αυτούς που, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσής τους εκκρεμεί, ζητούν αναβολή ή δεν εμφανίζονται στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης. Στόχος η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θεωρούνται ύποπτοι και ο εντοπισμός όσων καταχρηστικά έχουν κάνει αίτηση προστασίας, επιδιώκοντας ουσιαστικά να κερδίσουν χρόνο.