5 Δεκέμβριος 2017, 09:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2017, 09:39

Γαμπροί και νύφες από 9 ετών στο Ιράκ!

  • Γαμπροί και νύφες από 9 ετών στο Ιράκ!
    (Φωτ.: pixabay.com)

Συναγερμό προκάλεσε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η είδηση ότι σχέδιο νόμου που έχει εγκριθεί επί της αρχής από το Κοινοβούλιο στο Ιράκ ενδέχεται να επιτρέψει τους γάμους παιδιών ακόμα και εννέα ετών!

Ιερωμένοι θα είναι αρμόδιοι για τα προσύμφωνα γάμου και θα μπορούν να παντρεύουν παιδιά, τόνισαν κορυφαία στελέχη του ΟΗΕ.

«Τα αγόρια και τα κορίτσια του Ιράκ, που ήδη έγιναν θύματα κατάφωρων παραβιάσεων εξαιτίας μιας πολύχρονης ένοπλης σύγκρουσης, κινδυνεύουν τώρα να τους στερήσουν την παιδική τους ηλικία», τόνισε η Βιρχίνια Γάμπα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά στις Ένοπλες Συρράξεις. «Η κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει όλα τα παιδιά αποτρέποντας την υιοθέτηση πολιτικών που μπορεί να βλάψουν τα παιδιά που ήδη έχουν εκτεθεί σε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Σήμερα, περίπου το ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 στο Ιράκ. Η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 χρόνια, αλλά τα κορίτσια μπορεί να παντρεύονται ακόμη και στα 15 με τη συναίνεση των γονέων τους, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Girls Not Brides. Σε διεθνές επίπεδο, τουλάχιστον 15 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια σε ετήσια βάση, κατά την ΜΚΟ.

Η Βιρχίνια Γάμπα και η Πραμίλα Πάτεν, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τη Σεξουαλική Βία στις Ένοπλες Συγκρούσεις, απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Ιράκ να ορίσει απαρέγκλιτα ως νόμιμη ηλικία γάμου τα 18 χρόνια.