4 Δεκέμβριος 2017, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2017, 12:34

Τα «αγκάθια» της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα

  • Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ έβαλε στο μάτι ο Ερντογάν
    (Φωτ.: EPA / Koca Sulejmanovic)

Κυριολεκτικά δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη χώρα μας εδώ και 65 χρόνια. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έφτασαν στην Αθήνα Τούρκοι κομάντο, ενώ μια δεύτερη ομάδα αναμένεται την Τρίτη. Οι τουρκικές ομάδες ασφαλείας θα λάβουν μέρος σε συσκέψεις της ΕΛΑΣ για τα μέτρα ασφαλείας.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή το κέντρο της Αθήνας θα είναι σχεδόν απροσπέλαστο.

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί ξεκίνησαν από σήμερα να κάνουν «αυτοψία» στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ χτενίζουν και την περιοχή που θα μείνει. Η αυτοκινητοπομπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει δέκα θωρακισμένα αυτοκίνητα που θα έρθουν από την Τουρκία.

Υψηλός είναι και ο συναγερμός στην ΕΛΑΣ, με την ΕΚΑΜ και την Αντιτρομοκρατική να βρίσκονται επί ποδός. Ελεύθεροι σκοπευτές θα είναι ακροβολισμένοι στις ταράτσες κατά μήκος της διαδρομής που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή του Τούρκου προέδρου.

Η εσπευσμένη «απόβαση» των Τούρκων κομάντο σχετίζεται με το γεγονός ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας έστειλε μόλις το Σάββατο την επίσημη πρόσκληση στην Άγκυρα, παρά το γεγονός ότι η τουρκική Προεδρία είχε εκδώσει διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Η επίσκεψη Ερντογάν μέσα στον Δεκέμβριο είχε προαναγγελθεί από Τούρκους αξιωματούχους, δεσμεύοντας χρονικά την ελληνική πλευρά κάτι που προκάλεσε δυσφορία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρει το protagon.gr, ερωτηματικό παραμένει εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Το επίσημο πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, υπάρχει διαβεβαίωση ότι η επίσκεψη στη Θράκη την Παρασκευή θα είναι «ιδιωτική», όπως και εκείνη το 2004.

Από την Προεδρία υπήρξε πρόταση ο Προκόπης Παυλόπουλος να συνοδεύσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη. Ωστόσο, η τουρκική Προεδρία τονίζει ότι θα κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και ότι ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις, παρά μόνο θα προσευχηθεί.