4 Δεκέμβριος 2017, 10:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Δεκέμβριος 2017, 10:13

Ποιος θα διαδεχθεί τον Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup

  • Έρχεται μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη! 2
    (Φωτ.: EPA / STR)

Τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, εκλέγουν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα. Ο νέος ισχυρός άνδρας του ευρωπαϊκού οργάνου θα αναλάβει το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.

Οι υποψήφιοι είναι τέσσερις με τον Πορτογάλο σοσιαλιστή Μάριο Σεντένο, να είναι το φαβορί.

Οι υπόλοιποι είναι η κεντροδεξιά Λετονή Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, ο Σλοβάκος σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Κάζιμιρ και ο Λουξεμβούργιος φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια. Στη σημερινή ψηφοφορία κάθε υπουργός διαθέτει μία ψήφο σε κάθε γύρο. Ο πρώτος υποψήφιος που θα συγκεντρώσει 10 ψήφους, σε συνολικά 19, θα κερδίσει. «Εκτιμώ ότι η διαδικασία θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες», επεσήμανε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκλέγεται για μια θητεία 2,5 ετών και προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, βασικός στόχος των οποίων είναι θα διασφαλιστεί ο συντονισμός των εθνικών οικονομικών πολιτικών.

Το φαβορί
Ο Πορτογάλος Σεντένο φαίνεται να είναι το φαβορί να αντικαταστήσει τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι αναγκασμένος να αποχωρήσει από τη θέση έπειτα από δύο θητείες μετά την ήττα του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές. «Ξεκάθαρα είναι ένας από τους υποψήφιους που πληροί (…) τα κριτήρια που έχουμε θέσει», σχολίασε το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Ο Σεντένο έχει επίσης τη στήριξη της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Πιερ-Κάρλο Πάντοαν επίσης ήθελε τη θέση αυτή, αλλά υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018. Ο οικονομολόγος, με σπουδές στο Χάρβαρντ, έχει ηγηθεί της Πορτογαλίας κατά την ισχυρή ανάκαμψή της από την κρίση χρέους και τη διάσωσή της την περίοδο 2011-2014. Η χώρα καταγράφει τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας και το δημοσιονομικό της έλλειμμα αναμένεται να υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.