3 Δεκέμβριος 2017, 08:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Δεκέμβριος 2017, 08:48

Οι ΗΠΑ αποσύρονται από το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες

  • Ο Τραμπ ματαίωσε την επίσκεψη Πομπέο στη Β. Κορέα
    Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ. αρχείου: EPA / Al Drago)

Ασύμβατο έκρινε ο Ντόναλντ Τραμπ το παγκόσμιο σύμφωνο του ΟΗΕ για τη διαχείριση της κρίσης των μεταναστών με την αμερικανική πολιτική και αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτό.  Το Σάββατο η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν τη συμμετοχή τους στο παγκόσμιο σύμφωνο για τη μετανάστευση.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 τα 193 κράτη μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχαν υιοθετήσει ομόφωνα τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», που είχε σκοπό να βελτιώσει τη διεθνή διαχείριση (υποδοχή, χορήγηση βοήθειας, επαναπατρισμοί) των ροών προσφύγων και μεταναστών. Στη βάση αυτής της Διακήρυξης, είχε ανατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες να προτείνει ένα Παγκόσμιο Σύμφωνο στην ετήσια έκθεσή της που θα υποβάλει στη Γενική Συνέλευση το 2018. Αυτό αναμένεται να εκτείνεται σε δύο άξονες: τον προσδιορισμό ενός πλαισίου αντίδρασης και την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης.

«Η Διακήρυξη της Νέας Υόρκης περιέχει πολλές διατάξεις που είναι ασύμβατες με τις αμερικανικές πολιτικές για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες και τις αρχές της κυβέρνησης Τραμπ όσον αφορά τη μετανάστευση. Κατά συνέπεια, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στην προετοιμασία του συμφώνου που σκοπεύει να διαμορφώσει μια διεθνή συναίνεση στον ΟΗΕ το 2018», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της αποστολής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

«Καμιά χώρα δεν έχει κάνει περισσότερα από τις ΗΠΑ και η γενναιοδωρία μας θα συνεχιστεί. Αλλά οι αποφάσεις μας για τις πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση πρέπει να λαμβάνονται πάντα από τους Αμερικανούς και μόνο τους Αμερικανούς. Εμείς θα αποφασίζουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ελέγχουμε τα σύνορά μας και σε ποιον θα επιτρέπεται να εισέρχεται στη χώρα μας», δήλωσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.