1 Δεκέμβριος 2017, 10:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2017, 10:43

Υψώνονται ξανά οι πύργοι στην αρχαία Πέργη

  • Υψώνονται ξανά οι πύργοι στην αρχαία Πέργη
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Κάτι από την παλιά της αίγλη θα αποκτήσει η αρχαία πόλη της Πέργης, που βρίσκεται στην περιοχή της Αττάλειας, καθώς δύο πύργοι της αναστηλώθηκαν και υψώθηκαν και πάλι. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν τις αυθεντικές πέτρες και έχτισαν και πάλι τους δύο πύργους.

Η Πέργη ήταν μια από τις ωραιότερες πόλεις της Μικράς Ασίας, με πολλά ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτήρια, ναούς, θέατρο και στάδιο.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της πόλης είχαν ανασκαφεί από το 1946 και στο μουσείο της Αττάλειας φιλοξενείται μια από τις πιο πλούσιες συλλογές ρωμαϊκών γλυπτών. Εδώ και επτά χρόνια η αρχαιολογική ομάδα δουλεύει με τους δύο πύργους και έχουν καταχωρηθεί σχεδόν 2.000 πέτρες.

Ο υπεύθυνος της αναστήλωσης Τζεμίλ Καραμπαϊράμ σε δηλώσεις του για την πορεία των εργασιών επισήμανε: «Κάθε πέτρα έχει αριθμηθεί. Κάνουμε καταχωρήσεις για το ποια πέτρα ανήκει στον κάθε πύργο, καθώς κάποια κομμάτια βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Σκανάραμε τρισδιάστατα τις πέτρες. Οι πύργοι θα υψωθούν ξανά με τις αυθεντικές τους πέτρες». Όταν ολοκληρωθεί το έργο, πρόσθεσε, οι πύργοι θα βρεθούν και πάλι στην ακμή τους. Το σημείο που βρίσκονταν οι πύργοι προστατεύεται κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι οποίες επιβλέπονται από τον αρχιτέκτονα Σααντέτ Σάρι.