1 Δεκέμβριος 2017, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Δεκέμβριος 2017, 09:42

Οι εκπλήξεις στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

  • Οι εκπλήξεις στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Χιλιάδες παιδιά του Πόντου από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται να σηκώσουν τα χέρια ψηλά σ’ έναν κύκλο ζωής χορεύοντας αλησμόνητους χορούς της πατρίδας, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πόσο σπουδαίο κομμάτι είναι η γη του Πόντου. Όλα αυτά αναμένεται να γίνουν στο 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, οπότε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα δονηθεί σε ποντιακούς σκοπούς. Φέτος, πέρα από το καθιερωμένο πρόγραμμα που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, ο ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων έχει ετοιμάσει για τους χιλιάδες θεατές πολλές εκπλήξεις.

Όπως αποκάλυψε στο pontos-new.gr ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ηλίας Υφαντίδης, από το 13ο Φεστιβάλ έχουμε να περιμένουμε πολλά.

Η βραδιά θα ανοίξει με ένα θεατρικό δρώμενο στην ποντιακή διάλεκτο που θα φέρει τη υπογραφή του Ηλία Υφαντίδη και θα έχει τίτλο «Φλόγα μεταλαμπάδευσης». Στο δρώμενο θα πάρουν μέρος παιδιά από τον ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων καθώς και η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή. «Μέσα από αυτό το δρώμενο θέλαμε να περάσουμε μηνύματα της ζώσας ποντιακής παράδοσης και πώς αυτή παραμένει αλώβητη μέσα στο χρόνο, γιατί η παράδοση είναι ουσιαστικά ο τρόπος ζωής μας» τόνισε ο Ηλίας Υφαντίδης.


Ο Ηλίας Υφαντίδης σε παλαιότερο Φεστιβάλ

Θα ακολουθήσουν οι 2.500 χιλιάδες χορευτές που όλοι μαζί θα χορέψουν ενωμένοι, και μετά ένας-ένας ΣΠΟΣ θα χορέψουν τους χορούς που προετοίμασαν όλον αυτό τον καιρό. Ωστόσο πριν από την είσοδο του κάθε ΣΠΟΣ μικρά δρώμενα θα περνούν στους θεατές μηνύματα από την ποντιακή παράδοση και τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Το φετινό Φεστιβάλ, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, θα είναι αφιερωμένο στην οικογένεια των Υψηλαντών που συνεισέφερε όσο λίγες στην Εθνική Παλιγγενεσία. Για το σκοπό αυτόν η ΠΟΕ έχει επιμεληθεί αφιερωματικό βίντεο θέλοντας να δείξει σε όλους τη δράση της οικογένειας αλλά κυρίως να επισημάνει την ποντιακή καταγωγή τους.


Το σποτ του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Μία ακόμα καινοτομία του 13ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι ο πυρρίχιος που παραδοσιακά χορεύεται στο τέλος. Φέτος ο χορός θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα βγουν στη σκηνή τρεις γενιές Ποντίων: «Πόντιοι 70+ θα παρουσιάσουν τον πυρρίχιο μαζί με τις νεότερες γενιές» αναφέρει ο Ηλ. Υφαντίδης. Το δεύτερο μέρος θα θυμίζει ό,τι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια από τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με όλους τους μουσικούς και τραγουδιστές των ΣΠΟΣ να τραγουδούν το «Πάρθεν η Ρωμανία».

Θα είμαστε όλοι εκεί!

Ελένη Κάλλη

Εκδηλωσεις