29 Νοέμβριος 2017, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2017, 11:28

Γιατί οι παντρεμένοι και οι χωρισμένοι δεν κινδυνεύουν από άνοια

  • Δανία: Υποχρεωτικά μαθήματα διαζυγίου για τους γονείς ανηλίκων που θέλουν να χωρίσουν
    (Φωτ.: expertbeacon.com)

Ο γάμος και το διαζύγιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας όχι όμως και η χηρεία ή η επιλογή της αιώνιας εργένικης ζωής.

Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη δείχνει ότι ο γάμος ευεργετεί τον ανθρώπο γιατί υιοθετεί υγιεινές συνήθειες ενώ έχει και κάποιον άλλον να τον φροντίζει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άντριου Σόμερλαντ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας και ψυχιατρικής Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 15 δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 800.000 ανθρώπους σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι έχουν κατά μέσο όρο 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον, ενώ οι χήροι 20%. Δεν διαπιστώθηκε αυξημένος κίνδυνος για τους χωρισμένους. Πιθανώς, ο γάμος ενθαρρύνει πιο υγιεινές συνήθειες (καλύτερη διατροφή, λιγότερο κάπνισμα και αλκοόλ κ.α.), ενώ ο ένας σύντροφος φροντίζει για την υγεία του άλλου, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες. Πάντως, ο αυξημένος κίνδυνος για τους ανύπαντρους ίσως να μειώνεται διαχρονικά (για άγνωστους λόγους), καθώς όσες έρευνες είχαν γίνει πιο πρόσφατα, έδειξαν ότι ο κίνδυνος μελλοντικής άνοιας ήταν αυξημένος όχι κατά 42% αλλά 24% κατά μέσο όρο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.