28 Νοέμβριος 2017, 19:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Νοέμβριος 2017, 20:02

Επιβλητικό άγαλμα της θεάς Υγείας ανακαλύφθηκε στην Τουρκία

  • Επιβλητικό άγαλμα της θεάς Υγείας ανακαλύφθηκε στην Τουρκία
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ανάζαρβο της Κιλικίας, που υπήρξε μια σημαντική μητρόπολη της περιοχής στον αρχαίο κόσμο, έφεραν στο φως ένα ακέφαλο άγαλμα το οποίο βρέθηκε σε δύο κομμάτια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Hürriyet, το άγαλμα πιστεύεται ότι παρίστανε τη θεά Υγεία, κόρη του Ασκληπιού, ενώ πλαισιώνεται ακόμη από ένα μικρότερο άγαλμα το οποίο απεικονίζει τον θεό Έρωτα. Ο διευθυντής του μουσείου των Αδάνων Νεντίμ Ντερβίσογλου τόνισε ότι οι ανασκαφές στην περιοχή της Κιλικίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και γίνονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Çukurova.

Τα γλυπτά ομοιώματα των δύο θεοτήτων είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και χρονολογούνται από τον 3ο ή 4ο αιώνα πΧ.

Το άγαλμα της Υγείας, το οποίο βρέθηκε ακέφαλο, έχει ύψος 1,68-1,75 μέτρα. Σημειώνεται ότι η Ανάζαρβος, ένα σπουδαίο κέντρο της ελληνιστικής περιόδου, συμπεριελήφθη το 2014 στον κατάλογο Αρχαιολογικών Χώρων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Όπως τόνισε και ο Ν. Ντερβίσογλου, εκεί ανακαλύφθηκε ο πρώτος δρόμος δύο λωρίδων του κόσμου (πλάτους 2,70 μ.), οχυρωματικά τείχη, τρεις εντυπωσιακές πύλες-αψίδες καθώς και άλλα σημαντικά ευρήματα. 

Επίσης, από την Ανάζαρβο θρυλείται ότι καταγόταν ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος, σημαντικός γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος της αρχαιότητας, γνωστός κυρίως για το πεντάτομο έργο του «Περὶ ὕλης ἰατρικῆς» με τη μεγάλη επιρροή στη φαρμακολογία μέχρι το 1600 μΧ.