29 Νοέμβριος 2017, 09:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Νοέμβριος 2017, 09:35

Ανοίγει τον Αύγουστο του 2018 μέρος της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

  • Ανοίγει τον Αύγουστο του 2018 μέρος της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα
    Ταμπέλα που ενημερώνει το κοινό για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα (φωτ.: iha.com.tr)

Τον Σεπτέμβριο του 2015 η μονή της Παναγίας Σουμελά έκλεισε προκειμένου να γίνουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης. Κάτι παραπάνω από δύο χρόνια μετά οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν ότι το ιστορικό μνημείο της Τραπεζούντας θα ανοίξει και πάλι για το κοινό τον Αύγουστο του 2018 – ωστόσο, θα πρόκειται μόνο για ένα μέρος της μονής (άγνωστο ποιο), καθώς ολόκληρο το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του επόμενου έτους.

Τον Οκτώβριο οι εργασίες ήταν σε πλήρη εξέλιξη, τα χιόνια όμως έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο νομό Τραπεζούντας.

Σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί η δουλειά των αναρριχητών, οι οποίοι αφαίρεσαν αρκετούς βράχους που θεωρήθηκαν ότι ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια των επισκεπτών. Κατά την τελευταία φάση των εργασιών, και σίγουρα πριν από τον ερχόμενο Αύγουστο, θα αφαιρεθεί και ένας βράχος 600 τόνων.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Νομού Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου δήλωσε στη Hürriyet ότι στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να ξεκινήσουν οι εργασίες καθαρισμού, ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. «Θα γίνουν επισκέψιμοι και μυστικοί χώροι του μοναστηριού που μέχρι σήμερα ήταν κλειστοί για το κοινό», πρόσθεσε.

Η πρώτη φάση της αναστήλωσης ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου 2016. Η στερέωση και η αφαίρεση των επικίνδυνων βράχων εντάσσονται στη δεύτερη φάση, με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου Τραπεζούντας. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι (τοποθετήθηκε ξύλινη σκάλα για να προστατευτούν οι ρίζες των αιωνόβιων δέντρων), ενώ ολοκληρώθηκε και μέρος των πέντε εξεδρών παρατήρησης που βρίσκονται στις ακριβώς απέναντι πλαγιές, και θα προσφέρουν την Παναγία Σουμελά στο… πιάτο.