26 Νοέμβριος 2017, 22:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2017, 22:38

Εργαζόμενοι πληρώνονταν σε μπύρα πριν από 5.000 χρόνια!

  • Εργαζόμενοι πληρώνονταν σε μπύρα πριν από 5.000 χρόνια!
    (Φωτ.: sciencealert.com / British Museum)

Η ανακάλυψη μιας πήλινης επιγραφής, περίπου 5.000 ετών, ανατρέπει τα όσα πιθανόν θεωρούσαμε οι περισσότεροι ως σήμερα σχετικά με τις συναλλαγές των ανθρώπων στον αρχαίο κόσμο. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν για τη δουλειά τους σε λίτρα μπύρας!

Η επιγραφή που βρέθηκε και χρονολογείται στο 3.300 πΧ, φέρεται ως ένα από τα πρώτα γνωστά δείγματα της ανθρώπινης γραφής. Βρέθηκε στην πόλη Ουρούκ, στο σημερινό Ιράκ. Όπως εξηγεί ο Alison George στο New Scientist, στην πινακίδα εμφανίζεται ένας άνθρωπος που τρώει από ένα πιάτο (που σημαίνει «σιτηρέσιο») και πίνει από ένα κωνικό αγγείο (που σημαίνει «μπύρα»).

Οι γραμμές στην επιφάνεια υποδηλώνουν την ποσότητα των μερίδων μπύρας που καταβάλλονταν σε έναν συγκεκριμένο εργαζόμενο, ενώ μας παρουσιάζει το «παλαιότερο γνωστό είδος μισθού στον κόσμο», υπονοώντας επίσης ότι η έννοια του εργαζομένου και του εργοδότη ήταν γνωστή πριν από πέντε χιλιετίες.

Σύμφωνα με το BBC, «το σύστημα γραφής είναι η σφηνοειδής και επέτρεψε στους διαχειριστές στη Μεσοποταμία να τηρούν λογαριασμούς». Ο Gus O’ Donnell, επικεφαλής της βρετανικής δημόσιας υπηρεσίας στο BBC, αναφέρει ότι πρόκειται για μια κοινωνία όπου η οικονομία βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και δεν υπήρχε νόμισμα. «Αλλά ενώ η εν λόγω επιγραφή μπορεί να αντιπροσωπεύει την παλαιότερη γνωστή απόδειξη της μπύρας ως πληρωμή για την εργασία, ήδη γνωρίζουμε ότι στην αρχαία Αίγυπτο οι εργάτες των πυραμίδων πληρώνονταν με 4 έως 5 λίτρα την ημέρα», υποστηρίζει η Annalee Newitz, Βρετανή αρχαιολόγος.

  • Πηγή: perierga.gr.