26 Νοέμβριος 2017, 15:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Νοέμβριος 2017, 14:19

Χριστιανική γιορτή στη Σινώπη το 1889 (φωτο)

  • Χριστιανική γιορτή στη Σινώπη το 1889 (φωτο)

Η Σινώπη ήταν η πρώτη ελληνική αποικία του Πόντου και ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ.. Η πόλη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για τα φυσικά λιμάνια της και έπαιξε στρατηγικό ρόλο ανά τους αιώνες. Η Σινώπη ήταν και η γενέτειρα του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου Διογένη, ο οποίος έζησε σαν ζητιάνος στους δρόμους της γύρω στο 300 π.Χ.

Τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού, ο πληθυσμός της Σινώπης ήταν 15.000 κάτοικοι, οι 5.000 εκ των οποίων ήταν Έλληνες και κατοικούσαν έξω από το κάστρο, προς το λιμάνι. Όλοι στην πόλη πάντως μιλούσαν ελληνικά. Οι ντόπιοι υπερηφανεύονταν πως κατάγονταν από τους Αργοναύτες και στη συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από την κυρίως Ελλάδα.

Η ορθόδοξη κοινότητα υπαγόταν στη Μητρόπολη Αμάσειας με έδρα τη Σαμψούντα και διέθετε δύο μεγάλες εκκλησίες την Ευαγγελίστρια και τον Άγιο Κωνσταντίνο. Οι χριστιανικές γιορτές εορτάζονταν με λαμπρότητα, ενώ τιμούσαν και τη δική τους Αγία Ελένη της Σινώπης.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του σκίτσου από γιορτή στην πόλη της Σινώπης το 1889, που δημοσίευσε η ομάδα Σινώπη του Πόντου στο facebook…