25 Νοέμβριος 2017, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2017, 20:26

Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που καταχωρεί τα ΜΜΕ ως «πράκτορες του εξωτερικού»

  • Πούτιν: Ξενάγηση στο προεδρικό αεροπλάνο για 15χρονο με ανίατη ασθένεια (βίντεο)
    (Φωτ: Alexey Nikolsky / Sputnik / Kremlin Pool / EPA)

Νόμος της Ρωσίας με κάθε τυπικότητα αποτελεί αυτός που επιτρέπει να καταχωρίζονται μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού». Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο, ο οποίος αποτελεί την απάντηση της χώρας στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ να καταχωρήσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT ως «πράκτορα του εξωτερικού».

Ο επίμαχος νόμος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Δούμα και το συμβούλιο της Ομοσπονδίας και δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο ιστότοπο των ρωσικών αρχών.

Το κείμενο επιτρέπει να καταχωρίζεται οποιοδήποτε διεθνές μέσο ενημέρωσης που λειτουργεί στη Ρωσία υπό την αμφιλεγόμενη ονομασία «πράκτορας του εξωτερικού» έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο νόμος αυτός παρουσιάζεται ως απάντηση στην κίνηση των ΗΠΑ να καταχωρίσουν ως «πράκτορα του εξωτερικού» το τηλεοπτικό δίκτυο RT που ελέγχεται από το ρωσικό κράτος.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) και Διεθνής Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που προειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να καταχωριστούν υπό την παραπάνω αμφιλεγόμενη ονομασία.