25 Νοέμβριος 2017, 21:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Νοέμβριος 2017, 20:27

Η ΟΠΣΕ στη Βουλή για το μουσείο του ελληνισμού της Ανατολής

  • Η ΟΠΣΕ στη Βουλή για το μουσείο του ελληνισμού της Ανατολής
    Εικόνα από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΟΠΣΕ με τους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ στη Βουλή

Τη συνδρομή των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την υλοποίηση του αιτήματος της ΟΠΣΕ περί παραχώρησης (από την Περιφέρεια) μέρους των προσφυγικών κατοικιών για τη στέγαση του «Εθνικού Μουσείου του Ελληνισμού της Ανατολής», στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της περιοχής της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ζήτησε το προεδρείο της Ομοσπονδίας κατά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με εκπροσώπους των ΑΝΕΛ. 

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), αποτελούμενη από τους Λουκά Χριστοδούλου (πρόεδρος), Φώτη Καραλή (αντιπρόεδρος), Κων. Αναγνωστάκη (ταμίας), Μαριάννα Μαστροσταμάτη (ειδική γραμματέας) και Γιάννη Τριανταφυλλίδη (μέλος του ΔΣ), συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη και τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης Γιώργο Λαζαρίδη, στα γραφεία των ΑΝΕΛ στη Βουλή. 

Η αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ έθεσε το αίτημα για τη στέγαση του μουσείου και παράλληλα ζήτησε αν είναι δυνατόν να έχει πραγματοποιηθεί το σπουδαίο έργο μέχρι το 1922, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, ενημέρωσε τους Π. Σγουρίδη και Γ. Λαζαρίδη για θέματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας καθώς και για τη διεκδίκηση ποσών από το Ταμείο Ανταλλάξιμης Περιουσίας Αστών Προσφύγων (ΤΑΠΑΠ).

Ο Παναγιώτης Σγουρίδης έκανε λόγο για ιδιαίτερη ευαισθησία των ΑΝΕΛ στα εθνικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι το Κίνημα θα στηρίξει το αίτημα των προσφυγικών σωματείων για τη δημιουργία και στέγαση του ενιαίου μουσείου ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό της Ανατολής.