24 Νοέμβριος 2017, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2017, 11:04

Black Friday στην Ελλάδα, με ουρές αλλά χωρίς τις εξωφρενικές εκπτώσεις του εξωτερικού

  • Black Friday στην Ελλάδα, με ουρές αλλά χωρίς τις εξωφρενικές εκπτώσεις του εξωτερικού
    Καταναλωτές περιμένουν από νωρις να ανοίξει κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Μπορεί οι ενδιάμεσες εκπτώσεις στην ελληνική αγορά να τελείωσαν πρόσφατα, ωστόσο, μετά την επιτυχημένη περσινή «πρεμιέρα», οι έμποροι υπέκυψαν για μία ακόμα χρονιά στον πυρετό του Black Friday. Στις ΗΠΑ πρόκειται για ένα «έθιμο» που ξεκίνησε το 1952 και σηματοδοτεί την αρχή των γιορτών. Οι εκπτώσεις τη «Μαύρη Παρασκευή» είναι πραγματικά εξωφρενικές, μπορεί να φτάνουν ακόμα και το 70-80%, και μέχρι το απόγευμα τα ράφια με τα εκπτωτικά είδη μένουν κυριολεκτικά άδεια.

Σχεδόν όλες οι μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά στις ΗΠΑ ανοίγουν αξημέρωτα προκειμένου να υποδεχτούν τους… αφηνιασμένους καταναλωτές, οι οποίοι κάνουν τα πρώτα εορταστικά ψώνια.

Μάλιστα το 2008 εκατοντάδες άτομα που περίμεναν έξω από ένα Wall Mart στη Νέα Υόρκη όταν άνοιξαν οι πόρτες όρμησαν μέσα και κυριολεκτικά ποδοπάτησαν έναν 34χρονο υπάλληλο, τον οποίο δεν κατάφεραν να σώσουν ούτε οι συνάδελφοί του, ούτε οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο.

Στην Ελλάδα, έξω από γνωστό πολυκατάστημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σχηματίστηκαν ουρές από τις 5:00 το πρωί, κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας που είχαν βάλει στο… μάτι ηλεκτρονικές συσκευές. Μέχρι τις 8:00 που άνοιξαν οι πόρτες, στο κατάστημα του Συντάγματος είχαν συγκεντρωθεί περί τα 200 άτομα. Πολλοί δήλωσαν αργότερα ότι απέκτησαν το γκάτζετ που ήθελαν σε ικανοποιητική τιμή και ότι άξιζε η αναμονή της μισής ώρας στην ουρά.

Ωστόσο, αν και πολλοί έμποροι, μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν στο Black Friday, κάνοντας μάλιστα προσφορές καθ’ όλη την εβδομάδα, εντούτοις η αξία των εκπτωτικών προϊόντων σε καμία περίπτωση δεν πέφτει στο 80% της αρχικής τιμής. Αν και πολλές εταιρείες κάνουν λόγο για εκπτώσεις που φτάνουν το 70% συνήθως πρόκειται για προϊόντα που έχουν μείνει καιρό στο στοκ, όπως κάποια μοντέλα κινητών.