23 Νοέμβριος 2017, 20:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2017, 20:55

Στην κυκλοφορία το τούνελ στο Οβίτ των Ποντικών Άλπεων

  • Στην κυκλοφορία το τούνελ στο Οβίτ των Ποντικών Άλπεων
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Στην κυκλοφορία δόθηκε την Τετάρτη το μεγαλύτερο τούνελ στην Τουρκία, που βρίσκεται στο Οβίτ των Ποντικών Άλπεων. Το έργο ξεκίνησε πριν από 137 χρόνια, στα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τα τελευταία χρόνια ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες.

Το τούνελ του Οβίτ έχει μήκος 14,7 χλμ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Οι εργασίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και κατά τις πρώτες διελεύσεις όλα αυτοκίνητα μπορούσαν να περάσουν από έναν ρεύμα ανά κατεύθυνση, με τη συνοδεία των αρχών για να αποφευχθούν ατυχήματα λόγω της έλλειψης φωτισμού. Το τούνελ τρυπάει το Οβίτ, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ικίζντερε, επαρχία στο εσωτερικό του νομού Ριζούντας, και το Ισπίρ στην επαρχία του Ερζερούμ, την ιστορική Θεοδοσιούπολη. Οι οδηγοί που θα διασχίζουν το τούνελ θα αποφεύγουν τους κινδύνους αποκλεισμού από χιόνι τους χειμερινούς μήνες.


(Φωτ.: haber7.com)

Η ιδέα για τη δημιουργία του τούνελ στο Οβίτ των Ποντικών Άλπεων χρονολογείται από το 1880, στο πλαίσιο της εξέλιξης της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ωστόσο, οι εργασίες ξεκίνησαν το 1930, μετά τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεκκίνησε το έργο το 2012, όταν ήταν πρωθυπουργός.  Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 11 Νοεμβρίου 2016, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, εγκαινίασε τη σύνδεση των δυο πλευρών.