23 Νοέμβριος 2017, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2017, 17:43

Να πίνετε τρεις καφέδες την ημέρα προτείνει μια νέα μελέτη

  • Να πίνετε τρεις καφέδες την ημέρα προτείνει μια νέα μελέτη
    (Φωτ.: Flickr / Carlos Noboro)

Ο καφές και το πόσο καλό (ή κακό) κάνει στην υγεία έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο μελετών. Αυτή τη φορά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον αξιολόγησαν τα στοιχεία από 218 μελέτες (έκαναν, δηλαδή, μετα-ανάλυση), και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι πίνουν τρεις ή τέσσερις καφέδες την ημέρα είναι πιθανότερο να έχουν όφελος για την υγεία τους, παρά πρόβλημα!

Σύμφωνα με το Reuters και το BBC, η νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με το μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Επίσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, άνοιας και ορισμένων μορφών καρκίνου (προστάτη, ενδομητρίου, δέρματος, ήπατος).

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να πίνει κάποιος τρεις καφέδες την ημέρα είναι ιδανικό. «Τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους», εξηγεί ο καθηγητής Πολ Ρόντερικ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας που έκανε τη μετα-ανάλυση. Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 440 mg καφεΐνη, που αντιστοιχούν σε τρεις έως τέσσερις καφέδες. Ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 100 mg καφεΐνη, ένας καφές φίλτρου 140 mg, ενώ ένα τσάι 75 mg.

Ωστόσο η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο καφές είναι γενικά πιο υγιεινός όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή κρέμα, είτε χωρίς κάποιο λιπαρό σνακ και συνοδευτικό, και παράλληλα επιβεβαιώνει ότι πάνω από δύο καφέδες την ημέρα μπορεί να κάνουν κακό στην εγκυμοσύνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Ακόμη, οι γυναίκες που κινδυνεύουν με κατάγματα πρέπει να περιορίσουν τον καφέ.