23 Νοέμβριος 2017, 18:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2017, 18:29

Θρίλερ με το χαμένο υποβρύχιο: Καταγράφηκε έκρηξη την ημέρα που χάθηκαν τα ίχνη του

  • Σε κατασκοπευτική αποστολή στα Φόκλαντ το χαμένο υποβρύχιο της Αργεντινής!
    (Φωτ.: EPA / Argentina Navy)

 

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην έρευνα του χαμένου υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ναυτικού της χώρας της Λατινικής Αμερικής, την μέρα που χάθηκαν τα ίχνη του San Juan και στο σημείο εκείνο, συνέβη ένα επεισόδιο συνεπές με έκρηξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει αποθέματα οξυγόνου για ακόμα πέντε μέρες, ως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, στο πιο αισιόδοξο σενάριο. 

Ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής Ενρίκε Μπάλμπι παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη: «Συνεχίζουμε σε αυτή τη φάση την έρευνα και τη διάσωση, αλλά βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, αναφορικά με το διαθέσιμο οξυγόνο, αν υποθέσουμε ότι το υποβρύχιο δεν κατάφερε ούτε μια φορά να αναδυθεί και να ανανεώσει τα αποθέματά του». Κάλεσε πάντως τους συγγενείς των αγνοουμένων «να μη χάνουν τις ελπίδες τους» υπογραμμίζοντας ότι γίνεται «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» για να εντοπιστούν ζωντανοί οι ναυτικοί.

Οι έρευνες για το υποβρύχιο συνεχίζονται και σε αυτές συμμετέχουν 30 πλοία και αεροσκάφη, όπως και 4.000 άνθρωποι από την Αργεντινή, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Χιλή και τη Βραζιλία. Όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκεί Σόϊγκου, θα σταλούν ειδικοί διασώστες του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού για να συμμετάσχουν στις έρευνες για το υποβρύχιο San Juan. Στις έρευνες θα χρησιμοποιηθούν το υποβρύχιο βαθυσκάφος «Pantera plus» και το ερευνητικό σκάφος «Jantar», το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις δυτικές ακτές της Αφρικής. Το ερευνητικό σκάφος είναι εξοπλισμένο με δύο βαθυσκάφη που επιτρέπουν έρευνες σε βάθος 6.000 χιλιομέτρων.

Δεν ήταν από το San Juan το αντικείμενο που εντοπίστηκε
Αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντόπισε ένα αντικείμενο κοντά στην περιοχή απ’ όπου αγνοούμενο υποβρύχιο έστειλε το τελευταίο σήμα του, ωστόσο ανάλυση των δεδομένων από το αμερικανικό ΠΝ έδειξε ότι το αντικείμενο «δεν είναι το χαμένο υποβρύχιο».

Πρόσωπο που ταξίδεψε με το αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποίησε επιχείρηση έρευνας πάνω από τον Νότιο Ατλαντικό, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το αντικείμενο δεν μπορεί να αναγνωριστεί και πως δεν είναι γνωστό αν έχει σχέση με το ARA San Juan, η τύχη του οποίου αγνοείται εδώ μία εβδομάδα μαζί με τα 44 μέλη πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.


(Πηγή βίντεο: .express.co.uk)

Το αεροσκάφος P-8A Poseidon, επέστρεψε στη βάση του στην Μπαΐα Μπλάνκα, στην Αργεντινή, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Αργότερα όμως εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αργεντινή δήλωσε ότι το αντικείμενο αυτό δεν είναι το χαμένο υποβρύχιο, επικαλούμενος ανάλυση των δεδομένων από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.