23 Νοέμβριος 2017, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Νοέμβριος 2017, 14:28

Αμφίπολη: Επισκέψιμο σε 3 χρόνια το μνημείο του τύμβου Καστά

  • Αμφίπολη: Επισκέψιμο σε 3 χρόνια το μνημείο του τύμβου Καστά
    Αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στον τύμβο Καστά, από τον αρχιτέκτονα του ΥΠΠΟΑ Μ. Λεφαντζή

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη και σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου «σε περίπου τρία χρόνια θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο». Προχωράμε ακάθεκτοι και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

Όσα για το εάν φτάνουν τα χρήματα που έχουν διατεθεί για τις εργασίες, τόνισε πως αν και δεν φτάνουν για τα πάντα, είναι αρκετά «για να γίνει επισκέψιμος και να διαμορφωθεί ο χώρος».

Η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε στα «περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και 1,3 εκατ. ευρώ από το διασυνοριακό». Όπως σημείωσε η υπουργός «είναι ένα μνημείο πολύ σύνθετο, που χρειάζεται σταδιακή αποκατάσταση και μελέτες ανάλογα με το τι θα προκύπτει. Είναι ένα έργο που θα παρακολουθείται συνέχεια καθώς θα αποκαθίσταται.»

Το μνημείο φαίνεται να έχει οικοδομηθεί σε διάφορες χρονικές φάσεις, με «κυρίαρχη αυτή της Ελληνιστικής Περιόδου, του 4ου αιώνα π. Χ. Βέβαια, δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, πρέπει να ολοκληρωθεί η χρονολόγηση» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό είναι ότι έχουν ταυτοποιηθεί στη γύρω περιοχή ένας μεγάλος αριθμός δομικών υλικών που πήραν οι Ρωμαίοι και τα οποία θα επανέλθουν στο μνημείο».

Όσο για το αν θα συνεχιστούν οι ανασκαφές του τύμβου, η Λυδία Κονιόρδου απάντησε ότι «εμείς κάνουμε απαλλοτριώσεις σε μέρη γύρω από τον τύμβο, έτσι ώστε να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον ανασκαφές». Τέλος, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αναμένεται να περάσει σύντομα μελέτη για την αποκατάσταση του γλυπτού διακόσμου του μνημείου, καθώς και ότι εργασίες προστασίας για τη θωράκισή του έχουν γίνει από το 2015.