23 Νοέμβριος 2017, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Νοέμβριος 2017, 09:10

Ο πολιτισμός του Πόντου, πολιτισμός όλων των Ελλήνων – Το σποτ του 13ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο)

  • Ο πολιτισμός του Πόντου, πολιτισμός όλων των Ελλήνων – Το σποτ του 13ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (βίντεο)
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Πάνω από 2.500 χορευτές αναμένεται να κατακλύσουν το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (ώρα 18:00) στη μεγαλύτερη διοργάνωση που έχει πλέον γίνει θεσμός στα ποντιακά δρώμενα της Ελλάδας. Ο λόγος για το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που διοργανώνεται φέτος από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και φέρει τίτλο: «Υψηλαντών το όραμαν, πυρρίχιου το σθένος», προς τιμήν της οικογένειας των Υψηλαντών που συνεισέφερε όσο λίγες στην Εθνική Παλιγγενεσία.

«Οι χορευτές περήφανα θα χτυπήσουν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς της αλησμόνητης γης του Πόντου, όπου για χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός» αναφέρει η ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Η ποντιακή λύρα και άλλα μουσικά όργανα του Πόντου θα ηχήσουν δυνατά, πυροδοτώντας μια έκρηξη λεβεντιάς και αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της μνήμης» συνεχίζει η ανακοίνωση. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο μουσικός, δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, δάσκαλος της ποντιακής διαλέκτου και θεατρικός συγγραφέας Ηλίας Υφαντίδης.


Το σποτ του φεστιβάλ

Το παρών στη μεγάλη διοργάνωση αναμένεται να δώσουν χιλιάδες Έλληνες και ομογενείς του εξωτερικού που τιμούν τον Πόντο, την ιστορία και την παράδοσή του, μεταλαμπαδεύοντας τον στις νεότερες γενιές.

«Παρούσες εκεί, νυν και αεί, θα είναι και οι ψυχές των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οι απόγονοί τους πάντοτε μνημονεύουν και τιμούν» τονίζει η ανακοίνωση της ΠΟΕ.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία Εθνικού Ωδείου, υπό την καθοδήγηση του Μιχάλη Μακρή.

Εκδηλωσεις