22 Νοέμβριος 2017, 22:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 20:45

Οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία το 2019

  • Οι πρώτοι S-400 στην Τουρκία το 2019
    (Φωτ.: Sputnik / Sergey Malgavko)

Η πρώτη παρτίδα των S-400 θα παραληφθεί από την Τουρκία στις αρχές του 2019, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της χώρας Νουρεντίν Τζανίκλι. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από επίσημα χείλη κάτι σχετικό με το χρόνο παράδοσης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων νέας γενιάς. Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του τουρκικού Κοινοβουλίου, είπε ότι έχει υπογραφεί η σχετική συμφωνία με τη Ρωσία για την απόκτηση δύο συστημάτων S-400 κι ότι το ένα σύστημα θα αποκτηθεί προαιρετικά.

«Μόλις παραληφθούν αυτά τα συστήματα, η χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την αεράμυνά της», τόνισε ο Τζανίκλι και πρόσθεσε ότι η απόκτηση των S-400 δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα σταματήσει να επιδιώκει την ανάπτυξη δικού της πυραυλικού συστήματος. Η Τουρκία βρίσκεται πάνω από ένα χρόνο σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος. Μια κίνηση ωστόσο που δεν έχουν δει με καθόλου καλό μάτι οι ΗΠΑ και αρκετά μέλη του ΝΑΤΟ.

Επίσης η Άγκυρα έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την γαλλο-ιταλική σύμπραξη EUROSAM, ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.