22 Νοέμβριος 2017, 15:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 15:04

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

  • Νέα υποχώρηση και σήμερα για την τουρκική λίρα
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Με φόντο τις ανησυχίες για την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να περιορίσει τον πληθωρισμό, η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και ταυτόχρονα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε νέα ιστορικά υψηλά. Ενόψει και της δίκης του Τουρκοϊρανού Ρεζά Ζαράμπ, η λίρα έφτασε το 3,98 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Οι ξένοι επενδυτές, τους οποίους η Τουρκία χρειάζεται προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ανησυχούν για τις πολιτικές πιέσεις που ασκούνται στην Κεντρική Τράπεζα.

Η χθεσινή ημέρα, άλλωστε, χαρακτηρίστηκε ως «Μαύρη Τρίτη» για την τουρκική οικονομία, καθώς το πρωί η ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο ήταν στις 3,97 λίρες και με το ευρώ στις 4,67 λίρες. Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Tanto Capital Partners Οζάν Όζκουραλ εκτίμησε ότι η τουρκική οικονομία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις μεγάλες πολιτικές και διπλωματικές επιπτώσεις.

Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού κρατικού ομολόγου σημειώνει άνοδο στο ιστορικό υψηλό του 13,52% και το μέσο spread των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ έναντι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στο δείκτη JPMorgan EMBI Global Diversified, κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Η τουρκική καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις 65,2 μονάδες τον Νοέμβριο –το χαμηλότερο επίπεδο φέτος–, αντανακλώντας την απαισιόδοξη προοπτική για τη χώρα.