22 Νοέμβριος 2017, 14:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 14:19

Ο «Καζαντζάκης» του Σμαραγδή από την Πέμπτη στα σινεμά

Ξεκίνησε την πορεία της στις σκοτεινές αίθουσες από το Ηράκλειο Κρήτης όπου έγινε η επίσημη πρεμιέρα, ενώ το αθηναϊκό κοινό την αποθέωσε χθες σε ειδική προβολή στο «Παλλάς». Η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Νίκο Καζαντζάκη θα αρχίσει να προβάλλεται αύριο στα σινεμά, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη τη μυθιστορηματική ζωή ενός μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή.

Με αφορμή το φετινό έτος Καζαντζάκη, ο κινηματογραφικός φακός ακολουθεί τα βήματα της ζωής του σε Κρήτη, Αθήνα, Αίγινα, Νότια Γαλλία, Βερολίνο και Βιέννη. Στο ρόλο του συγγραφέα ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλους, ενώ στο ρόλο της συντρόφου του Ελένης η Μαρίνα Καλογήρου. Τον Νίκο Καζαντζάκη σε μικρή ηλικία υποδύεται ο 8χρονος Αλέξανδρος Καμπαξής και σε ώριμη ηλικία ο Στέφανος Ληναίος.

Στο φιλμ Καζαντζάκης, που στηρίζεται στο έργο Αναφορά στον Γκρέκο, είναι και η τελευταία εμφάνιση του Στάθη Ψάλτη, στο ρόλο του ηγούμενου της Μονής Σινά. Οι διάλογοι είναι κυρίως στα ελληνικά, αν και υπάρχουν και διάλογοι στα γαλλικά και στα γερμανικά.

«Η μεγάλη δυσκολία είναι να μην μετατραπεί αυτό το πρόσωπο σε φορέα ιδεών από τον ηθοποιό. Διότι ήταν ένας άνθρωπος με δαιδαλώδη ζωή. Είχε διαρκείς φιλοσοφικές ανησυχίες, έκανε μακρινά ταξίδια, αναμετρήθηκε με τη θρησκεία, ασχολήθηκε ακόμη και με την πολιτική για λίγο», τόνισε ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηνόραμα.