22 Νοέμβριος 2017, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 11:05

Πώς υποβάλλεται η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα

  • Το e-παράβολο επεκτείνεται και στους δήμους
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Σύμφωνα με το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018, κοινωνικό μέρισμα θα πάρουν 1.459.834 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 3.472.734 άτομα, δηλαδή το 32% του πληθυσμού της χώρας.

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος για το 2017 θα δοθούν εφάπαξ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, στο koinonikomerisma.gr που αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε λίγες μέρες. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι ο ΑΜΚΑ, ένας αριθμός κινητού, ένα e-mail και το IBAN. Μόλις ο δικαιούχος βάλει αυτά τα στοιχεία τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα, το ίδιο και το τεκμαρτό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι είναι φιλοξενούμενοι σε ένα νοικοκυριό θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα «επιλέξιμα νοικοκυριά» που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία, με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

Το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού. Αυτό σημαίνει ότι τα έξτρα χρήματα που θα λάβει κάποιο νοικοκυριό δεν θα το αποκλείσουν από κάποια άλλη κοινωνική παροχή που δίνεται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να είναι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας κατά την τελευταία πενταετία, να είναι τουλάχιστον μία φορά ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης για διάστημα μεγαλύτερο του ένα μήνα και να έχουν υποβάλει δήλωση για το φορολογικό έτος 2016.