22 Νοέμβριος 2017, 11:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 11:39

Η επίσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ

  • Η επίσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ
  • Η επίσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ

Σε... μονοπάτια της ιστορίας ξεναγήθηκαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), τα οποία επισκέφθηκαν την Κυριακή 19 Νοεμβρίου το ιστορικό οχυρό Ρούπελ, το Σύλλογο Ποντίων Επαρχίας Σιντικής και Επταμύλων και το Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες». Η ξενάγηση των Ποντίων στο οχυρό, ένα ταξίδι στην ένδοξη ιστορία της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε από το 10ο Σύνταγμα Σερρών.

Τα μέλη της ΠΟΠΣ παρακολούθησαν μια ιστορική αναδρομή στην κατασκευή του οχυρού και στην ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών στην επίθεση των Γερμανών κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στη συνέχεια ένα τμήμα της Ομάδας Ιστορικής Αναβίωσης «Γ. Δουράτσος - Δ/τής Ρούπελ» του Πολεμικού Μουσείου «Μιχάλη Τσαρτσίδη», εκτός της ξενάγησης, τους επέδειξε τις γνήσιες στολές και τα αυθεντικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ιστορική μάχη του 1941. Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της ΠΟΠΣ στις στοές του οχυρού Ρούπελ.

Επόμενη στάση ήταν οι χώροι του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Σιδηροκάστρου «Μιχάλης Τσαρτσίδης» στο Σιδηρόκαστρο, όπου η αντιπροσωπεία των Ποντίων είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο μουσείο που διατηρεί μεγάλη συλλογή με στολές και όπλα Ελλήνων, Γερμανών, Βουλγάρων και Ιταλών στρατιωτικών, μετάλλια, κράνη, φωτογραφίες, έγγραφα και ποικίλο άλλο υλικό. Ο ίδιος ο συλλέκτης, Μιχάλης Τσαρτσίδης, ξύπνησε σε όλους μνήμες της «χρυσής εποποιίας» της ελληνικής αντίστασης στη ναζιστική μηχανή, μέσα από τις περιγραφές του για την περίοδο του πολέμου του ’40.

Στο πλαίσιο σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των σωματείων μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, μέλη της ΠΟΠΣ επισκέφθηκαν το Σύλλογο Ποντίων Επαρχίας Σιντικής «Οι Κομνηνοί». Στα γραφεία του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της ΠΟΠΣ και του ΔΣ των «Κομνηνών» με τον δήμαρχο Σιντικής Φώτιο Δομουχτσίδη, με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου έθεσε μεταξύ άλλων και το θέμα ενίσχυσης των δράσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου από την τοπική Αρχή.


Παρακάθ' στο Σύλλογο Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες»

Η εκδρομή της ΠΟΠΣ δεν θα μπορούσε να λήξει χωρίς ποντιακό γλέντι. Γι’ αυτόν το λόγο, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες», Παύλου Καρυπίδη, τα μέλη της Ομοσπονδίας φιλοξενήθηκαν στα γραφεία των «Ακριτών» όπου στήθηκε παρακάθ' με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική, τραγούδι και φυσικά χορούς του ιστορικού Πόντου.

  • Φωτογραφίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.