22 Νοέμβριος 2017, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Νοέμβριος 2017, 11:53

Το «αντίο» στο κίβδηλο αρχαιοελληνικό παρελθόν των Σκοπίων και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

  • Τα Σκόπια απάντησαν στο σχέδιο συμφωνίας της Αθήνας για την ονομασία
    (Φωτ.: 123rf.com)

Η στροφή που φαίνεται ότι έχει επιλέξει να κάνει στην πολιτική της ατζέντα η πΓΔΜ υιοθετώντας πιο σοβαρό προφίλ και θέτοντας στο περιθώριο τις αλυτρωτικές της βλέψεις έναντι της Ελλάδας έχει οδηγήσει και σε πρόοδο των σχέσεών της με την Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί πως η βελτίωση των σχέσεων και με την Ελλάδα, δείχνει μια πιο ώριμη πΓΔΜ.

«Θέλουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων την επόμενη χρονιά και τώρα είμαστε περισσότερο πεπεισμένοι ότι τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν με αυτή τη σύσταση. Είναι σαν να βρισκόμαστε στο τελευταίο ενάμισι χιλιόμετρο του μαραθωνίου» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ από την πλευρά του ενημέρωσε τον Επίτροπο για όλες τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται εσπευσμένα ώστε να αλλάξει η εικόνα της πΓΔΜ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα και να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Οι δηλώσεις περί έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών έρχεται σε μια στιγμή που τα Σκόπια φαίνεται να σχεδιάζουν την «απο-Μακεδονοποίησή» τους, αποκαθηλώνοντας το άγαλμα του Μ. Αλέξανδρου και όλων εκείνων που δημιουργήθηκαν για να χαρίσουν ένα «αρχαιοελληνικό» παρελθόν στην πΓΔΜ. Ειδικοί με επικεφαλής τον Μίροσλαβ Γκάρτσεφ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), φέρονται να έχουν παραδώσει λίστα με τα μνημεία που θα πρέπει να αποκαθηλωθούν από το κέντρο της χώρας στον υπουργό Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγκιοζόφσκι. Στο ενδεχόμενο αποκαθήλωσης των μνημείων αντιδρά η αντιπολίτευση VMRO-DPMNE και προειδοποιεί πως «Θα είναι ένα επικίνδυνο βήμα που θα διχάσει εκ νέου την κοινωνία μας. Αλλά οτιδήποτε καταστραφεί από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, όταν επιστρέψουμε στην εξουσία θα το αποκαταστήσουμε».