21 Νοέμβριος 2017, 22:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 22:09

Άγκυρα: Στη Γερμανία το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος

  • Άγκυρα: Στη Γερμανία το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος
    Διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ οδηγούν στην… κρεμάλα ένα ομοίωμα του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν ότι το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου βρίσκεται στη Γερμανία και συνέταξαν σήμερα αίτημα έκδοσης που θα διαβιβάσουν στο Βερολίνο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το αίτημα έκδοσης αφορά τον Αντίλ Εκσιούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί επιχειρησιακό αρχηγό των πραξικοπηματιών. Συνελήφθη στην Τουρκία λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος προτού εξαφανιστεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι φημολογείται πως ο Εκσιούζ ενδεχομένως βρισκόταν στη Γερμανία, η Άγκυρα επέδωσε διπλωματική νότα στο Βερολίνο ζητώντας από τις γερμανικές Αρχές να επιβεβαιώσουν ή όχι αυτό το σενάριο. Η παρουσία του Εκσιούζ στη Γερμανία δεν επιβεβαιώθηκε δημοσίως από επίσημα χείλη, ούτε στη Γερμανία ούτε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το αίτημα έκδοσης συντάχθηκε έπειτα από εντολή δικαστηρίου στην Άγκυρα όπου ο Εκσιούζ δικάστηκε ερήμην μαζί με άλλους 485 κατηγορούμενους, στο πλαίσιο μιας από τις πολλές δίκες που διεξήχθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το οποίο θα διαβιβάσει με τη σειρά του στη Γερμανία, αναφέρει το Anadolu. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Αντίλ Εκσιούζ, καθηγητής θεολογίας, είχε αναλάβει το συντονισμό από την Τουρκία μεταξύ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» του πραξικοπήματος, και των υποστηρικτών του στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.