21 Νοέμβριος 2017, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 19:03

Ζιμπάμπουε: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μουγκάμπε

  • Ζιμπάμπουε: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Μουγκάμπε
    O Ρόμπερτ Μουγκάμπε (φωτ.: EPA / Aaaron Ufumelli)

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από την προεδρία της Ζιμπάμπουε, μία εβδομάδα μετά το κίνημα του στρατού και των πρώην πολιτικών συμμάχων του εναντίον του, βάζοντας τέλος σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από έναν ήρωα του αγώνα για την ανεξαρτησία ο οποίος μετατράπηκε σε κλασικό Αφρικανό ηγεμόνα, κυβερνώντας με σιδηρά πυγμή.

Ο 93χρονος Μουγκάμπε κρατήθηκε στην εξουσία για μία εδομάδα μετά το αναίμακτο πραξικόπημα και την εκδίωξή του από το κόμμα του, το ZANU-PF.

Παραιτήθηκε λίγη ώρα αφότου το Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία καθαίρεσής του. Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν εντός του Κοινοβουλίου, από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, όταν ο πρόεδρος του Σώματος Τζέικομπ Μουντέντα ανακοίνωσε την παραίτηση και, ως εκ τούτου, ανέστειλε τη συζήτηση για την καθαίρεση. Στους δρόμους της Χαράρε άρχισε να συρρέει κόσμος. Κάποιοι χόρευαν, οδηγοί πανηγύριζαν κορνάροντας εκκωφαντικά για να γιορτάσουν το τέλος της εποχής Μουγκάμπε –μιας εποχής που κράτησε 37 ολόκληρα χρόνια, από το 1980 που η χώρα ανέκτησε την ανεξαρτησία της.