21 Νοέμβριος 2017, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 17:04

Η πολλή τηλεόραση βλάπτει τους μεσήλικες καθώς σχετίζεται με τη φλεβική θρόμβωση

  • Η πολλή τηλεόραση βλάπτει τους μεσήλικες καθώς σχετίζεται με τη φλεβική θρόμβωση
    (Φωτ.: Flickr / jlheu)

Παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις ώρες που βλέπει κάποιος τηλεόραση με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη τονίζει, για πρώτη φορά, ότι η τηλεόραση «ευθύνεται» για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή φλεβική θρομβοεμβολή.

Η φλεβική θρόμβωση είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή διάγνωση μετά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Στο επίκεντρο της νέας μελέτης βρίσκονται οι μεσήλικες, και το συμπέρασμα είναι ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά κάποιος παρακολουθώντας τηλεόραση τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος, ακόμα και αν στον ελεύθερο χρόνο του ασκείται σωματικά! Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαίρη Κούσμαν του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ανέλυσαν στοιχεία σχεδόν 15.200 ανθρώπων ηλικίας 45-64 ετών.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια, ο κίνδυνος φλεβική θρομβοεμβολής είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους παρακολουθούν τηλεόραση «πολύ συχνά», σε σχέση με όσους βλέπουν «σπάνια ή ποτέ». Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Περισσότερο κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι, αλλά όχι μόνο αυτοί.

Σύμφωνα με την Μαίρη Κούσμαν η ίδια η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν είναι κακή, αλλά συνήθως συνοδεύεται από σνακ και συνήθως οι τηλεθεατές κάθονται για πολλή ώρα.

Η φλεβική θρόμβωση, αν και είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα του αίματος μπορεί να μειωθεί όχι μόνο με τον περιορισμό των ωρών μπροστά στην τηλεόραση αλλά και με τη σωματική άσκηση και με τη διατήρηση κανονικού βάρους.