21 Νοέμβριος 2017, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 16:49

Στο Πέρα ο Πατριάρχης για τη Θεία Λειτουργία για τα Εισόδια της Θεοτόκου

  • Στο Πέρα ο Πατριάρχης για τη Θεία Λειτουργία για τα Εισόδια της Θεοτόκου
    (Φωτ.: Facebook / Yanni Gigourtsis)

Στον ιστορικό Ιερό Ναό των Εισοδίων της Παναγίας στην Κοινότητα Σταυροδρομίου της Κωνσταντινούπολης (Πέραν) πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία των Εισοδίων χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος Συκής.

Η Θεία Λειτουργία σημαδεύτηκε κατά κάποιο τρόπο από τη διακοπή ρεύματος που έγινε λόγω των έργων στη λεωφόρο του Πέρα, με αποτέλεσμα η ακολουθία να γίνει κάτω από το φως των κεριών. Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική και η συγκίνηση ήταν διάχυτη μεταξύ των πιστών. Όπως μάλιστα έγραψε ο καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή Γιάννης Γιγουρτσής «Θέλοντας και μη, κοιτώντας και τον κατάμεστο από κόσμο ναό και τον Πατριάρχη στον θρόνο του ο νους τρέχει, αναπλάθει, φαντάζεται στιγμές από παρόμοιες γιορτές σε άλλες εποχές, τότε που εδώ στο Πέρα ήταν το κέντρο και χτιζόταν το μέλλον της Ρωμιοσύνης. Τη συνέχεια αυτής της παράδοσης έχει αναλάβει η σημερινή Εφοροεπιτροπή της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, και από κοντά συμπαραστάτες όλοι εμείς οι Ρωμιοί της Πόλης, είτε έχουμε γεννηθεί εδώ είτε επιλέξαμε να κάνουμε την Πόλη πατρίδα μας.»


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Με τον Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Ανδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Σμύρνης Βαρθολομαίος και Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

Στη Θεία Λειτουργία των Εισοδίων της Θεοτόκου παρέστησαν μεταξύ άλλων οι μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Σηλυβρίας Μάξιμος. Το παρών έδωσαν επίσης ο Γεν.  Πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Σέκερης, καθηγητές και μαθητές του Ζαππείου και του Ζωγραφείου Λυκείου, και παράγοντες της ομογένειας της Πόλης.