21 Νοέμβριος 2017, 16:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 15:42

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια

  • Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια
    (Φωτ.: EPA / Oliver Berg)

Ιστορίες που προέρχονται από την εποχή που η Ελλάδα δεν βρισκόταν στη Συνθήκη Σένγκεν, ή πιο πρόσφατα από την εποχή της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης με το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου, εκτυλίσσονται στα γερμανικά αεροδρόμια με πρωταγωνιστές ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Η Αθήνα έχει κάνει ήδη διαβήματα στο Βερολίνο για την εξονυχιστική διαδικασία ελέγχου σε όσους ταξιδεύουν από τη χώρα μας, καθώς πολλοί καταγγέλλουν ότι η διαδικασία είναι σε πολλές περιπτώσεις εξευτελιστική.

Η Ελλάδα επιθυμεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θέμα εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε στην Καθημερινή ότι το Βερολίνο έχει ενημερώσει ότι για έξι μήνες επαναφέρει εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, αρχής γενομένης από τη 12η Νοεμβρίου. Το μέτρο υποτίθεται ότι είναι έκτακτο για λόγους εσωτερικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό ανακοίνωσε ότι το ζήτημα των επισταμένων ελέγχων επιβατών από την Ελλάδα αναμένεται να τεθεί αύριο σε τριμερή συνάντηση εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής, της Ελλάδας και της Γερμανίας. «Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τη Γερμανία ότι τα εν λόγω μέτρα είναι στοχευμένα και περιορισμένα στα αυστηρώς αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια πολιτική και η εσωτερική ασφάλεια, ενώ ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός», δήλωσε.