21 Νοέμβριος 2017, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 13:05

Με διαστημόπλοιο έμοιαζε ο αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα

  • Με διαστημόπλοιο έμοιαζε ο αστεροειδής που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα
    Ο αστεροειδής Οουμουαμούα σε καλλιτεχνική απεικόνιση (πηγή: ESΟ / M. Kornmesser)

Με σχήμα μακρύ και πεπλατυσμένο, σαν ένα διαστημόπλοιο, ο πρώτος αστεροειδής που μπήκε στο ηλιακό μας σύστημα προερχόμενος από τον διαστρικό χώρο ήταν πραγματικά πολύ παράξενος. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιμήκη αντικείμενα που έχουν παρατηρηθεί στο διάστημα, καθώς το μήκος του εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο του πλάτους του.

Κανένας αστεροειδής ή κομήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα δεν έχει τέτοιες διαστάσεις.

Τον αστεροειδή που επισκέφθηκε το ηλιακό μας σύστημα τον παρακολούθησαν οι αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, μέσω του τηλεσκοπίου VLT. Στην αρχή τον πέρασαν για κομήτη. Ο ασυνήθιστος Α/2017 U1 εντοπίστηκε στις 19 Οκτωβρίου από επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, και ονομάστηκε Οουμουαμούα, ένα χαβανέζικο όνομα που σημαίνει «αγγελιαφόρος από μακριά που φτάνει πρώτος».

Έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ δεν εκλύει καθόλου σκόνη γύρω του. Πιθανώς έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

Πλέον ο αστεροειδής-επισκέπτης δεν είναι ορατός από τη Γη, και δεν αναμένεται να τον ξαναδούμε! Αν και γεννήθηκε γύρω από κάποιο άλλο άστρο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια έχει γίνει ένας «περιπλανώμενος» του γαλαξία μας, χωρίς να είναι βαρυτικά προσκολλημένος σε κανένα σύστημα άστρου. Κάπως έτσι, πέρασε περαστικός και από τη γειτονιά μας. «Εδώ και δεκαετίες είχαμε υποθέσει θεωρητικά ότι τέτοια διαστρικά αντικείμενα υπήρχαν εκεί έξω, και τώρα, για πρώτη φορά, υπάρχουν  άμεσες ενδείξεις ότι όντως υπάρχουν», δήλωσε ο Τόμας Ζουρμπούχεν της NASA.