21 Νοέμβριος 2017, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 11:20

Χάραξη της ΑΟΖ στη σημερινή τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου

  • Αύριο η 6η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
    Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας (φωτ.: Twitter / Nicos Anastasiades)

Στη Λευκωσία φιλοξενείται σήμερα η πέμπτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Η συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας αναμένεται να κυριαρχήσει σε όλους τους κύκλους των συναντήσεων. Ο πρόεδρος της Κύπρου υποδέχθηκε το πρωί τον Έλληνα πρωθυπουργό για μια κατ’ ιδίαν συζήτηση, και στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συζητηθούν και θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, η αμυντική συνεργασία (πρόσφατα διεξήχθη η άσκηση Μέδουσα ΙΙ με συμμετοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου), ενώ θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στην κρουαζιέρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Στην τριμερή θα συζητηθεί και ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο.