21 Νοέμβριος 2017, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 09:53

Η Ρωσία επιβεβαιώνει τα περί ραδιενέργειας στην Ελλάδα!

  • Η Ρωσία επιβεβαιώνει τα περί ραδιενέργειας στην Ελλάδα!
    (Φωτ.: rt.com)

«Εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου ρουθήνιου -106 ανίχνευσε περίπου πριν από δύο μήνες σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας Rosgidromet, ωστόσο μόλις σήμερα επιβεβαίωσε τις τότε εκτιμήσεις επιστημόνων από το Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας.

Το ραδιενεργό στοιχείο είχε εντοπιστεί και στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Rosgidromet, το ρουθήνιο-106 ανιχνεύθηκε στο Ταταρστάν και στη νότια Ρωσία, φθάνοντας τελικά σε όλη την Ευρώπη. Τα υψηλότερα επίπεδα ρουθηνίου-106, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες, ανιχνεύθηκαν στο Αργκαγιάς, ένα χωριό στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ στα νότια Ουράλια, όπου το συγκεκριμένο ισότοπο ήταν σε επίπεδα 986 φορές υψηλότερα από τα συνήθη. Το Αργκαγιάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό του Μαγιάκ, όπου το 1957, επί σοβιετικής εποχής, είχε συμβεί σοβαρό πυρηνικό ατύχημα και σήμερα στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων.

Η Greenpeace της Ρωσίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κάλεσε την αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια Rosatom να ξεκινήσει έρευνα σε βάθος και να δώσει τη δημοσιότητα τα αποτελέσματά της. Θα ζητήσει επίσης από τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας να ερευνήσουν μήπως υπήρξε συγκάλυψη πυρηνικού ατυχήματος!

Στα μέσα Οκτωβρίου η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι, σε δείγματα μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 7 Οκτωβρίου, δεν είχε ανιχνευθεί ρουθήνιο-106, πλην της περιοχής της Αγίας Πετρούπολης. Είχε επίσης διαβεβαιώσει ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν φυσιολογικά γύρω από όλες τις ρωσικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.