20 Νοέμβριος 2017, 22:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2017, 22:17

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Γεώργιο Ιβάνοφ στο Πολεμικό Mουσείο

  • Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τον Γεώργιο Ιβάνοφ στο Πολεμικό Mουσείο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Αφιερωμένη σε έναν από τους πιο σημαντικούς ήρωες της αντίστασης κατά του ναζισμού στην Ευρώπη, τον Γεώργιο Ιβάνοφ-Σαΐνοβιτς είναι η έκθεση που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Πολεμικό Μουσείο, με θέμα «Στον βωμό της Ελευθερίας. Γεώργιος Ιβάνοφ - Σαïνόβιτς – ήρωας δύο λαών»,

Την έκθεση εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Πολωνός ομόλογός του, Αντρέι Ντούντα.

Ο Γεώργιος Ιβάνοφ-Σαΐνοβιτς υπήρξε από πρωταθλητής κολύμβησης κατά τη δεκαετία του 1930 με τον Ηρακλή, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους δολιοφθορείς που ενήργησαν κατά των ναζιστικών δυνάμεων, την περίοδο της κατοχής.

«Ο Ιβάνοφ προσέφερε και την ζωή του την ίδια, θυσία στον αγώνα για να μην ξαναγίνει η Ευρώπη μια ‘σκοτεινή ήπειρος’. Ο Ιβάνοφ είχε δύο πατρίδες, την Πολωνία και την Ελλάδα, και στην σύντομη αλλά ηρωική ζωή του κατάφερε να κάνει και τους δύο λαούς μας, τον πολωνικό και τον ελληνικό, βαθύτατα υπερήφανους, αρχικώς για τα επιτεύγματά του στον αθλητισμό και, ακολούθως και κυρίως, για την προσφορά του στον υπέρ ελευθερίας υπέρτατο αγώνα κατά του ναζισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην επιγραφή που υπάρχει στον τάφο του, στο 3ο κοιμητήριο Νικαίας, όπου αναγράφεται: «Γεώργιος Ιβάνοφ, έπεσε υπέρ της ελευθερίας»: «Καταδεικνύει ότι για εμάς, για την Ελλάδα και την Πολωνία, η ελευθερία είναι έννοια υπαρξιακή. Και ότι στους ταραγμένους καιρούς που σήμερα ζούμε πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η δημοκρατία και η ελευθερία είναι αγαθά που χρειάζονται διαρκή υπεράσπιση. Ότι δεν είναι δεδομένα. Και ότι όταν φτάσει το σημείο να σκεφτόμαστε αν είναι δεδομένα, είναι ήδη πολύ αργά».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Για το «κίνητρο της ελευθερίας», μίλησε και ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, αναφερόμενος, παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την χώρα του, η διατήρηση της μνήμης του Γεώργιου Ιβάνοφ, στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη για την ελευθερία ήταν το κίνητρο για τις πράξεις αυτού του εξαιρετικού νέου. Χάρη στη στάση του Ιβάνοφ, οι νέες γενιές στην Ελλάδα και την Πολωνία έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούντα τα όνειρά τους, σε ελεύθερες χώρες».

Αναφερόμενος στη σημασία της ασφάλειας, που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες, τόνισε ότι «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Πολωνία, συνορεύουν με χώρες όπου υπάρχουν συρράξεις και ως υπερασπιστές των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δύο χώρες «καταλαβαίνουν καλύτερα ότι είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να στέκουμε αλληλέγγυοι στις προκλήσεις».

Με το πέρας των εγκαινίων, οι Προκόπης Παυλόπουλος και Αντρέι Ντούντα ξεναγήθηκαν στον χώρο της έκθεσης.