24 Νοέμβριος 2013, 09:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:50

Πού και πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια

  • Πού και πότε θα πέσουν τα πρώτα χιόνια

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, ενώ μεταβολή περιμένουμε να παρουσιάσει ο καιρός από την Τρίτη με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις.

Αναλυτικά

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια τμήματα οι βροχοπτώσεις θα είναι κατά τόπους έντονες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. 

Η θερμοκρασία την Κυριακή θα κυμανθεί από 8 έως 20 βαθμούς στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, 6 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, 8 έως 20 στη δυτική Ελλάδα, 11 έως 20 στο βόρειο Αιγαίο και από 9 έως και 21 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από τα νοτιοδυτικά με ένταση από 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα είναι νότιοι 6 με 7 και πρόσκαιρα μετά το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα έως και 8 μποφόρ.

Ο χειμώνας προ των πυλών

Τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία καθώς και τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού, επιμένουν πως από τις 26 ως και τις 29 περίπου Νοεμβρίου, στην χώρα μας θα κατέβει μία αρκετά ψυχρή αέρια μάζα, η οποία θα ρίξει την θερμοκρασία ακόμα και 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από τις θερμοκρασίες που έχουμε αυτή την περίοδο, θα φέρει όμως και χιονοπτώσεις.

Μαζί με αυτή την ψυχρή αέρια μάζα, θα έρθουν και χιόνια, που θα επηρεάσουν κυρίως την βόρεια και κεντρική Ελλάδα την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Με τα ως τώρα προγνωστικά μας στοιχεία, χιονόνερο θα πέσει σε παραθαλάσσια και πιθανότατα και πεδινά τμήματα της Στερεά Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ενώ χιονόπτωση ασθενούς ως και μέτριας έντασης θα δουν ακόμα και παραθαλάσσια τμήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας.

Νιφάδες ενδέχεται να πέσουν και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, κάποιες νιφάδες δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Χιονοπτώσεις θα πέσουν κυρίως στις 26 Νοεμβρίου, στην Μακεδονία, στην Ήπειρο ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Θράκη σε πεδινά αλλά και παραθαλάσσια τμήματα, στην Στερεά Ελλάδα πάνω από τα 300-400 μέτρα και στην Πελοπόννησο πάνω από τα 400-500 μέτρα.

Με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά μας στοιχεία, περισσότερες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Μακεδονία και κυρίως στην Θράκη, ενώ λιγότερες και πιο λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Τα υψόμετρα που δίνουμε αφορούν τον μέσο όρων υψομέτρων και μπορεί να διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την στιγμή (υγρασία, άνεμος, θερμοκρασία). Αν αλλάξουν κάποια στοιχεία μας θα ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο μας.

Η θερμοκρασία θα πέσει σημαντικά σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε όλη την βόρεια χώρα, από τις 26 ως και τις 30 Νοεμβρίου τουλάχιστον. Οι χιονοπτώσεις και γενικότερα τα πιο πολλά φαινόμενα, θα σημειωθούν στις 26 Νοεμβρίου. Στοιχεία μας δείχνουν πως το κρύο θα κρατήσει ως περίπου και τις 30 Νοεμβρίου, ενώ στις 29 και 30 Νοεμβρίου κάποια χιόνια θα τα δουν και πάλι περιοχές της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης…

Πηγή: weather.gr - ipaideia.gr