20 Νοέμβριος 2017, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Νοέμβριος 2017, 10:59

Κωνσταντινούπολη: Ψαλμωδίες στον Άγιο Γεώργιο, ευχαριστίες σε Ερντογάν (βίντεο)

  • Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών: Ολόθερμη στήριξη στον Οικουμενικό Πατριάρχη
    (Φωτ.: amen.gr / Νίκος Μαγγίνας)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε χθες Κυριακή την πρώτη λειτουργία μετά την ανακαίνιση του ναού, ευχαριστώντας μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αναστήλωση του Αγίου Γεωργίου: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας και την κυβέρνησή μας που ανέλαβαν χωρίς να υπολογίσουν διακρίσεις την πρωτοβουλία για την ανακαίνιση μιας εκκλησίας», είπε στην πρώτη λειτουργία ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

«Η προστασία των ιστορικών μνημείων και η παράδοσή τους στις μελλοντικές γενεές με υγιή τρόπο είναι ένα πολιτισμένο καθήκον», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάτρχης.

Για την ανακαίνιση του ναού η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων στην Τουρκία δαπάνησε 4 εκατ. τουρκικές λίρες (1.000.000 ευρώ) και οι εργασίες διήρκεσαν τρία χρόνια. Στα θυρανοίξια παρέστη και ο Δυτικοθρακιώτης αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου υπήρξε το κέντρο της χριστιανικής συνοικίας της Πύλης της Αδριανούπολης (Εντιρνέ Καπί – Edirne Kapı) στην Πόλη. Προκειμένου να ανεγερθεί τέμενος της Μιχριμάχ Σουλτάνας, κόρης του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ο αρχικός βυζαντινός ναός ή μονή του Αγίου Γεωργίου κατεδαφίστηκε το 1555 μ.Χ.

Ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε το τζαμί ήταν ο γνωστός Μιμάρ Σινάν, ο οποίος λέγεται πως ήταν ερωτευμένος με την Μιχριμάχ, η οποία πάντως παντρεύτηκε τον Ρουστέμ πασά, μεγάλο βεζίρη του Σουλεϊμάν, για τον οποίο ο Σινάν έφτιαξε επίσης ένα από τα πιο ωραία τζαμιά του. Παρ’ όλα αυτά έπειτα από δώδεκα χρόνια και με σουλτανικό φιρμάνι η χριστιανική κοινότητα πήρε την άδεια, και κοντά στον παλαιότερο ναό οικοδομήθηκε ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ναού είναι οι τέσσερις γρανιτένιοι κίονες που συγκρατούσαν τον τρούλο και οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το ναό του Προδρόμου που υπήρχε παλαιότερα στο Μακρυχώρι.

Μια ακόμη σημαντική ιστορική πληροφορία υπήρξε και η μεταφορά ενός  παλαιού χειρόγραφου Ευαγγελίου του 12ου αιώνα, το οποίο ανήκε στο ναό της Αγίας Σοφίας, το μόνο που είχε διασωθεί από τα λειτουργικά βιβλία της Μεγάλης Εκκλησίας. Το χειρόγραφο κειμήλιο παραδόθηκε στο πατριαρχικό σκευοφυλάκιο επί πατριαρχίας Φωτίου (1929-1935). Το 1726 ο ναός επισκευάστηκε αλλά κάηκε σε πυρκαγιά του 1730 και ανοικοδομήθηκε το 1836. Μετά την αποχώρηση όμως και των τελευταίων Ελλήνων από την περιοχή, στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο ναός, όπως και κάποιοι άλλοι ακόμα στην Πόλη, πέρασε στη διαχείριση του τουρκικού κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων.

Η ελληνορθόδοξη κοινότητα της πύλης της Αδριανούπολης ήταν πολυπληθής, ωστόσο σήμερα στην περιοχή αυτή υπάρχουν μόνο δέκα Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες κάτοικοι.

Μετά την αποπεράτωσή του ναού η κατάστασή του έχει βελτιωθεί αισθητά. Επιπλέον προστέθηκαν μικρές κατασκευές εντός του περίβολου, όπως οι τουαλέτες και το θυρωρείο. Όλες οι εργασίες έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή ως προς την πιστότητα της αποκατάστασης.

  • Πηγή: sigmalive.com.