20 Νοέμβριος 2017, 16:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2017, 16:27

Κυπριακό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο

  • Κυπριακό φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο
    Ο Νίκος Αναστασιάδης υποδέχεται τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι (φωτ.: Facebook / Νίκος Αναστασιάδης)

Τις πολύ καλές σχέσεις της Λευκωσίας με το Κάιρο επιβεβαίωσε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο ραντεβού των δύο προέδρων συμφωνήθηκε να ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου κύκλος επαφών για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει στην Αίγυπτο το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τετραμερή Σύνοδο του Δεκεμβρίου με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Ιταλίας, Κύπρος και Αίγυπτος θα υπογράψουν μνημόνιο που θα προβλέπει τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών ως προϋπόθεση για τη δημιουργία αγωγών.

Παράλληλα, κινητικότητα παρατηρείται και για τον αγωγό East Med. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης με στόχο την τελική υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών που θα έχουν άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του.

Κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη ο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στήριξε το δικαίωμα της Κύπρου στα ενεργειακά, ενώ ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχει μηχανισμός τακτικών συναντήσεων κάθε έξι μήνες. Εκτός από τα ενεργειακά, επί τάπητος βρέθηκαν θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου με βασικά θέματα στην ατζέντα την ενέργεια και την οικονομία.