20 Νοέμβριος 2017, 15:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2017, 15:22

Σοβαρή κυβερνητική κρίση στη Γερμανία – Τα πιθανά σενάρια

  • Σοβαρή κυβερνητική κρίση στη Γερμανία – Τα πιθανά σενάρια
    Η Άνγκελα Μέρκελ φεύγει από την καγκελαρία για τη συνάντησή της με τον Γερμανό πρόεδρο συνοδευόμενη από τον Στέφαν Στάινλαϊν, επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Ραντεβού με την ιστορία έχει η Γερμανία που διανύει μία από τις πιο δύσκολες πολιτικά περιόδους στη σύγχρονη εποχή, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει έχει μόνο ηττημένους γράφουν χαρακτηριστικά τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης!

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα. Ωστόσο πολλές επιλογές δεν υπάρχουν, και το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαντάζει πιθανό.

Υπεύθυνο για την κατάρρευση των εκλογών φέρεται να είναι το κεντρώο-κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ που αποχώρησε από τις συνομιλίες λόγω «έλλειψης κοινής βάσης εμπιστοσύνης» για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Παρόλο που δεν είναι σαφές τι ακριβώς οδήγησε στο αδιέξοδο, είναι γνωστό ότι το FDP είχε μεγάλη απόκλιση σε θέματα φορολογίας και περιβαλλοντικής πολιτικής από το Κόμμα των Πρασίνων. Με τους Πράσινους διαφωνούσε και οι Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζεεχόφερ στο Μεταναστευτικό.

Η Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι υπήρχε ζήτημα διαφορετικής κουλτούρας και στυλ μεταξύ των συμμετεχόντων στις συνομιλίες, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «θεωρούσαμε ότι βρισκόμαστε σε μονοπάτι εξεύρεσης λύσης». Πάντως η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, στέλεχος των Πρασίνων, δήλωσε ότι ήδη είχε επιτευχθεί σημαντική αλληλοκατανόηση του κόμματός της με την Χριστιανική Ένωση και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και οι διαφορές γεφυρώνονταν ολοένα και περισσότερο.

Και τώρα τι;
Εκτός των πρόωρων εκλογών τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει τους Γερμανούς πολίτες; Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες μπορεί να υπαναχωρήσουν και τελικά να δεχθούν τη συγκυβέρνηση, ωστόσο αυτό θα στοίχιζε σε αξιοπιστία. Η καγκελάριος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), να συμμαχήσει με τους Πράσινους και να πάρει ψήφο ανοχής από το FDP. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η Μέρκελ θα ήταν δέσμια των συνεχών διαβουλεύσεων. Ένα τέταρτο σενάριο είναι αυτό του μεγάλου συνασπισμού της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά. Όμως αυτό το σενάριο έχει ένα εμπόδιο, το νέο ηγέτη του κόμματος τον Μάρτιν Σουλτς που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση και θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές.

Η Handelsblatt επικρίνει επίσης όλα τα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στις διερευνητικές συζητήσεις: «Η “Τζαμάικα” κατέρρευσε και αντί να επικρατεί θρήνος και οδυρμός, έχει ξεκινήσει ένα αναξιοπρεπές παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών και αναζήτησης του ενόχου», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Αντί να γίνεται αυτό, καλό θα ήταν τα τέσσερα κόμματα να κάνουν την αυτοκριτική τους. Όλα τα κόμματα δεν αντελήφθησαν τις ευκαιρίες που κρύβονταν πίσω από αυτήν την κομματική συγκυρία και την ώθηση που θα μπορούσε να δώσει για τον εκσυγχρονισμό της Γερμανίας. Αλλά βέβαια οι κομματικοί τακτικισμοί βάρυναν περισσότερο από ό,τι η ευθύνη απέναντι στη χώρα».

Τέλος, την προοπτική του πολιτικού τέλους της Μέρκελ προδιαγράφει η ελβετική Neue Zuercher Zeitung, σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών. «Ο Γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εάν παραιτηθεί η κ. Μέρκελ. Σε αυτήν την περίπτωση η εποχή της πιο ισχυρής γυναίκας του κόσμου, της κόρης πάστορα, θα ήταν λίγο πριν το τέλος της, παρά τη βούλησή της μετά από 12 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην καγκελαρία να παραμείνει εκεί για ακόμη άλλα τέσσερα χρόνια. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε τον πιο καυτό πολιτικά χειμώνα της ιστορίας της».