20 Νοέμβριος 2017, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2017, 12:48

Παραμύθια του Πόντου με καβάλ' και τραγούδι από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης

  • Παραμύθια του Πόντου με καβάλ' και τραγούδι από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης
  • Παραμύθια του Πόντου με καβάλ' και τραγούδι από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης

Σε έναν φιλόξενο χώρο, στη «Διαμαντίδειο Στέγη» του ιστορικού γυναικείου σωματείου Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, οι ηλικιωμένοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην παιδική τους ηλικία, μέσω των ποντιακών παραμυθιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, σε μια πρωτοβουλία του σωματείου σε συνεργασία με την Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έσπειραν και θέρισαν οι Έλληνες του Πόντου, σε μια στενή λωρίδα γης. Καρπός των κόπων, των διωγμών και της οδύνης τους είναι και τα λαϊκά παραμύθια, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς που κουβαλά μέσα στην ψυχή του κάθε Πόντιος.

Αυτά τα λαϊκά παραμύθια του Πόντου απέκτησαν φωνή χαρίζοντας μοναδικές στιγμές στους γέροντες και τις γερόντισσες ενοίκους του γηροκομείου. Παραμύθια από τις καταγραφές του Σίμου Λιανίδη (από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών) και της Χρυσάνθης Συμεωνίδου-Χείλαρη αφηγήθηκαν η Ανθή Θάνου και η Στέλλα Γουλτίδου, ενώ τις αφηγήσεις έντυσε μουσικά η Νεκταρία Μεθυμάκη με καβάλ' και τραγούδι.

  • Φωτογραφίες: Έδρα Ποντιακών Σπουδών.