20 Νοέμβριος 2017, 09:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Νοέμβριος 2017, 09:06

Επαφές του αρχηγού ΓΕΝ με Αμερικανούς αξιωματούχους και ομογενείς

  • Επαφές του αρχηγού ΓΕΝ με Αμερικανούς αξιωματούχους και ομογενείς
    Ο αρχηγός ΓΕΝ Ν. Τσούνης (δεξιά) με τον Αμερικανό ομόλογό του John M. Richardson

Σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες της ομογένειας είχε ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Τζον Μ. Ρίτσαρντσον. Ο αρχηγός συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ, τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Μ. Ρίτσαρντσον USΝ και τον αναπληρωτή Διευθυντή της Υπηρεσίας Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Γκρέγκορι Κόοσνερ.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επανεπιβεβαίωσαν τη στήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας, εξήραν την σημασία της Ναυτικής Βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο αρχηγός ΓΕΝ είχε επαφές με τα στελέχη της ομογένειας Άντι και Μάικ Μανάτος, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του American Hellenic Institute (ΑΗΙ), στην οποία παραβρέθηκαν –πέραν του προέδρου του AHI Νικ Λαριγκάκης – και επιφανείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής της Φλόριντα Γκας Μπιλιράκης, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ, o αντικαταστάτης του πρέσβη της Κύπρου Ανδρέας Νικολαΐδης, η αντιπρόεδρος του Lexington Institute Κόνστανς Δουρής και ο Αλέξιος Μητσόπουλος εκ μέρους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ.

Η ομιλία του αρχηγού ΓΕΝ έτυχε ευρείας αποδοχής και έδωσε το έναυσμα για έναν εποικοδομητικό διάλογο, σε όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Επίσης, ο Ν. Τσούνης επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο International Government Affairs Lockheed Martin Νάνσι Ζιούζιν Σλέγκελ και ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Τέλος, είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρέσβη στην Ουάσιγκτον Θεοχάρη Λαλάκο καθώς και με τους Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής αντιπροσωπείας και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην αμερικανική πρωτεύουσα.

  • Φωτογραφίες: Πολεμικό Ναυτικό.