19 Νοέμβριος 2017, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2017, 20:31

Η Τουρκία έτοιμη να εξάγει «αόρατο μανδύα» σε χώρες του ΝΑΤΟ

  • Η Τουρκία έτοιμη να εξάγει «αόρατο μανδύα» σε χώρες του ΝΑΤΟ
    (Φωτ.: hurriyetdailynews.com)

Ένα πρωτοποριακό ύφασμα που κατασκευάζει η Τουρκία, και δημιουργεί έναν «αόρατο μανδύα» για όσους τον φορούν καθώς δεν θα εντοπίζονται από ραντάρ και θερμικές κάμερες, σύντομα θα είναι έτοιμο προς πώληση σε χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Hürriyet, η οποία επικαλείται πληροφορίες από το πρακτορείο Anadolu.

Το ιδιαίτερο αυτό ύφασμα, που αναπτύχθηκε στο Sun Textile and Research Development Center και φέρνει επανάσταση στον στρατιωτικό και όχι μόνο τομέα, φέρεται να πέρασε με επιτυχία τις αντίστοιχες δοκιμές στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τώρα να αναμένει έγκριση από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για εξαγωγή.

Ο Sabri Ünlütürk, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Sun Holding, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu ότι το ύφασμα εφευρέθηκε από δύο επιστήμονες του Teknokent of Hacettepe University στην Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο προιόν άρχισε ήδη να παράγεται στο εργοστάσιό τους στη δυτική επαρχία της Σμύρνης.

Η Τουρκία, είναι η τρίτη χώρα στη σειρά μετά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ που αναπτύσουν αυτήν την προηγμένη τεχνολογία.

«Είμαστε υπερήφανοι που ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί αυτό το ύφασμα. Τα προηγούμενα προϊόντα αφορούσαν μόνο το οπτικό καμουφλάζ» πρόσθεσε ο Ünlütürk. Είπε ακόμη ότι το ύφασμα διανέμει τη θερμότητα του σώματος με τέτοιον τρόπο, που κάνει το άτομο που το φοράει να είναι αδύνατο να εντοπιστεί από θερμικές κάμερες.