23 Νοέμβριος 2013, 14:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:50

Επιστολή της ΠΟΠΣ στον Σαμαρά για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά έστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την παράλειψη αναφοράς στην Γενοκτονία των Ποντιων. Ακολουθεί η επιστολή παρακάτω:                        

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

Σχετικά με το σχέδιο νόμου περί τροποποιήσεως Ν. 927/1979 για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο) έχουμε να υποβάλλουμε με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό σας και σ’  ολόκληρη την κυβέρνηση, την εξής παρατήρηση:

Στο άρθρο 2 με επικεφαλίδα «Δημόσιος εγκωμιασμός ή άρνηση εγκλημάτων» ορθώς διώκεται ποινικά με τις ποινές της παραγράφου 1 του άρθρου 1 «΄Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος, ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μιας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.»

Διέλαθε κατά τη γνώμη μας και η αναφορά της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ορθώς αναφέρονται τα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, του ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού.

Οι ελλείψεις στο άρθρο 2 -και μάλιστα καθ’ υποτακτικήν σύνταξιν ως θα έδει-δηλαδή του ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και των εγκλημάτων του ναζισμού, δημιουργεί πλην των άλλων 3 σοβαρά θέματα.

1) Επί του δικαστικού θέματος: το γε νυν έχον άρθρο 2 αφήνει εις την κρίσιν του δικαστή να θεωρεί τη γενοκτονία των Ποντίων, γενοκτονία ή μη, εφόσον δεν την περιγράφει ως τέτοια. Δικαστές λοιπόν ιδεολογικών ή ιστορικών αντιλήψεων τύπου Ρεπούση θα μπορούν να αρνούνται την ποινική δίωξη εξ αυτής της ελλείψεως.

2) Επί του πολιτικού θέματος: σας είναι γνωστό, αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, ότι και με τη δική Σας ψήφο ομοφώνως η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Προς τι λοιπόν η συγκεκαλυμμένη άρνησις ή παράλειψις να επαναλάβει η Βουλή των Ελλήνων εις το οικείον άρθρο την γενοκτονία των Ποντίων, ενώ έχει ήδη εκπεφραστεί, τοιαύτη συμπεριφορά θα δώσει τροφή σε αρνητές της γενοκτονίας μας, να ερμηνεύουν ότι η Βουλή μετήλαξεν γνώμη ή ότι αυτοαναιρείται.

3) Επί του θέματος των διεθνών θεσμών και σχέσεων: Σας είναι γνωστό ότι και με τη δική σας συμβολή τουλάχιστον 20 πολιτείες των ΗΠΑ ανεγνώρισαν τη σφαγή μας ως γενοκτονία. Επίσης το ίδιο συνέβη και από τα Κοινοβούλια της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, το Κοινοβούλιο της Σουηδίας αλλά και την προ ολίγων ετών απόφασιν του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία καλείται η Τουρκία να συμφιλιωθεί με το ιστορικό της παρελθόν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων και το αυτό να πράξει και με τις γενοκτονίες των Ποντίων και Ασσυρίων

Με αυτές τις σκέψεις τις οποίες μπορούμε να αναλύσουμε σε Σας ή συνεργάτες που Εσείς θα ορίσετε, αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, παρακαλούμε να εισαχθεί εις το άρθρο 2 παράγραφος 1 του οικείου νόμου και η φράσις της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με ιδιαίτερη τιμή εις το πρόσωπό σας και εις το έργο που επιτελείτε Εσείς και η Κυβέρνησή Σας


Χαράλαμπος Αποστολίδης
Τ. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων
Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά
΄Αρχων ΄Εκδικος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας