19 Νοέμβριος 2017, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Νοέμβριος 2017, 08:31

Πέθανε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας – Είχε ασκήσει διώξεις στους Καταλανούς ηγέτες

  • Πέθανε ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας – Είχε ασκήσει διώξεις στους Καταλανούς ηγέτες
    (Φωτ.: EPA / Ballesteros)

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ο άνθρωπος που άσκησε διώξεις στους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, απεβίωσε στο Μπουένος Άιρες. Ο 66χρονος δικαστικός νοσηλευόταν από την Παρασκευή σε νοσοκομείο της Αργεντινής με λοίμωξη και το Σάββατο πέθανε.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τη συλλυπητήριά του μέσω twitter, όπως και «τις ευχαριστίες του για μια ζωή στην υπηρεσία του κράτους».

Ο Χοσέ Μανουέλ Μάθα βρισκόταν στο Μπουένος Άιρες για να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο εισαγγελέων των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Είχε αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού εισαγγελέα πριν από περίπου έναν χρόνο, αλλά μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία, ήταν αυτός που ζήτησε να ασκηθούν διώξεις για εξέγερση, στάση και κατάχρηση δημοσίου χρήματος στα μέλη της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης.

Οκτώ πρώην υπουργοί της Καταλονίας έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ τέσσερις άλλοι, μαζί με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν, διέφυγαν στο Βέλγιο και αναμένουν την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης για το αν θα εκδοθούν ή όχι στην Ισπανία.

Ο νέος γενικός εισαγγελέας αναμένεται να διοριστεί από τον βασιλιά της Ισπανίας, κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης, όπως προβλέπεται.